Ракета с мозък на насекомо е идеалното оръжие

Водното конче, което има време за реакция само 50 милисекунди, ловува инстинктивно
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени разработват ново поколение електронни „мозъци“ за военни ракети – те ще трябва да имитират смъртоносните атаки на водни кончета. Това би било идеалното бойно оръжие, коментират специалистите.

Скачащото водно конче, героят на баснята на Крилов, всъщност съвсем не е безобидно – в света на насекомите това е един от най-страховитите хищници. За хората те са безвредни, но за по-малките същества са смъртоносни. От 20 опита на водното конче да хване плячката си, обикновено 19 завършват с успех.

Разбира се, военните инженери не могат да пренебрегнат такава универсална машина за смърт, създадена от самата природа. Учените от Националната лаборатория Sandia искат да знаят какво прави летящото насекомо толкова талантлив убиец, надявайки се някой ден да подобрят системите за насочване на ракетите.

Водните кончета живеят на Земята повече от 300 милиона години и техните предци са сред първите насекоми, които имат крила. Очевидно за толкова дълго време те са отлично усъвършенствали уменията си за оцеляване. Сега, според C4ISRNet, изследователите се опитват да разкрият древните тайни на насекомото.

Учените вярват, че водното конче, което има време за реакция само 50 милисекунди, всъщност ловува инстинктивно, вместо да „мисли“ как да реагира на плячката. Ако това е вярно, тогава би било възможно да се възпроизведе този принцип на лов с помощта на електроника и софтуер – и да се постави всичко в “мозъка” на ракетата.

В момента екип от изследователи използва алгоритми на невронна мрежа, за да разбере как водните кончета ловуват. Тези същества нямат много големи мозъци, така че всичко, което им дава изключителните ловни умения, може да бъде изненадващо просто. Ако учените успеят да разберат как да ги копират с помощта на технология, резултатът ще бъде по-евтини, по-леки и по-смъртоносни ракети от всякога.

Стремежът да се учим от мозъците на насекомите е част от по-широка програма на разработчиците на военни технологии, които търсят изпитани във времето начини за водене на битки от животинското царство – от подводни роботи, които плуват като акули, до малки дронове, които летят като колибри.

Коментари по темата: „Ракета с мозък на насекомо е идеалното оръжие”

добавете коментар...

  1. Симо

    Пак за оръжия, а кога за доброто на хората?

Коментар