Пентагонът разработва двигател без гориво

Ще се задвижват ли бъдещите ракети от двигатели без гориво е въпрос без отговор в момента
(снимка: CC0 Public Domain)

Не много отдавна Агенцията за отбранителни научноизследователски проекти при Министерството на отбраната на САЩ – DARPA – отпусна солидна безвъзмездна помощ на британски учени от Университета в Плимут за разработване на аналог на вълновия двигател EmDrive, който може да работи… без гориво.

Британският инженер Роджър Шоуър замисли двигателя EmDrive в началото на 2000-те и основа собствена компания, която да го разработи. Шест години по-късно той представи първия прототип на иновативното устройство: конусовиден резонатор, в тесния край на който е монтиран мощен магнетрон. Когато магнетронът генерира микровълни, те се отразяват от резонатора и се усилват от единия край на устройството до другия.

Дизайнерът твърди, че това създава, макар и фин, дисбаланс на налягането, което пък създава тяга. Следователно EmDrive не се нуждае от гориво и не произвежда отпадъци.

Според Шоуър, поради директното преобразуване на електричеството в тяга, няма и загуба на инерция, каквато неминуемо би настъпила при наличието на междинни връзки, а двигателят уж не нарушава законите на Нютон.

Разбира се, това предизвика много въпроси и коментари от научната общност. Има твърде много неразбираеми моменти в дизайна на двигателя EmDrive: изследователите все още не са успели да докажат нито несъстоятелността на теорията, нито характеристиките на изобретението.

Но британското Министерство на търговията и промишлеността даде безвъзмездна помощ на създателя на вълновия двигател и НАСА проведе тестовете му. Сега инж. Майк Макъллок от Университета в Плимут, който изложи теорията за квантовата инерция, получи 1,3 милиона долара от Пентагона за разработване на двигател, който работи без гориво.

Макъллок отдавна изучава противоречивия двигател EmDrive на Шоуър и е убеден, че квантовата инерция ще направи революция в космоса. Той вярва, че с развитието на тази технология сателитите няма да се нуждаят от гориво: всичко, от което ще се нуждаят, е само източник на електричество – например слънчева светлина.

Коментари по темата: „Пентагонът разработва двигател без гориво”

добавете коментар...

  1. Българин

    EmDrive е фейк. Няма такова работещо нещо.

  2. ха

    В тази статия не се посочва, че въпросното изобретение е предназначено за движение във вакуум. Т. е. не говорим за липса на гориво, а по-скоро за липса на реактивна тяга. На практика и добре известните йонни двигатели са без гориво, а са с газ, малки части от който се ускоряват електронно до огромни скорости.

    Иначе на земята един слънчев панел и обикновена перка към електрически двигател е идеално средство за придвижване без гориво. И при това вече се е ползвало при експериментални свръх леки самолети на голяма височина (оставайки във въздуха за месеци, преди да прекратят експеримента).

  3. Никола

    Да ама Магнетрона е лампа за СВЧ която ще се захранва с ел.енергия от къде,? и до сега се ползват обемни резонатори наСВЧ в радиорелейните би трябвало да има и там ,,самозхранване,ама не е известно.интересно е перпетомобиле ако стане?

  4. Симо

    Британски учени… квантова инерция…милиончета,.те щот DARPA си нямат умници в щатите… Зона 51 е пълна с всякакви неща от катастрофирали летящи чинии и други извънземни апарати, ами Lockheed Martin и Northrop Grumman??? те щот нищо не могат та затова малко кинти към колониалните владетели британците..тука едни пари да изхарчим…нищо повече, пак ще инвестират в измислици, глупости на таркалета, че на EmDrive кво не харесват добра е идеята, човека изобретател им дава добър старт, ама пак не харесват…
    А за летящите чинии на нацистите нито дума или за Камбаната, Die Glocke, неща който работят…

Коментар