Русия забрани използването на смартфони за обучение на деца

Непълнолетните в Русия няма да ползват смартфони за образователни цели
(снимка: CC0 Public Domain)

Нови правила за използване на интернет и дигитални устройства въведе руската служба за защита на потребителите Роспотребнадзор. Според агенцията, непълнолетните вече нямат право да използват смартфони за образователни цели.

Ирина Шевкун, ръководител на отдела за санитарен надзор на Роспотребнадзор, разгласи решението. Причината е в съображения за здравето на децата, отбелязва РИА Новости.

В същото време таблетите, лаптопите, стационарните компютри и интерактивните дъски все още са сред „позволените” инструменти. Освен това никой не забранява на учениците да носят телефони за общуване и връзка с родителите.

Решението следва по-ранно изявление на директора на Изследователския институт по хигиена и защита на здравето на децата и юношите Владислав Кучма. Той обясни, че смартфонът е най-неблагоприятният дигитален инструмент за учене за децата.

Като основна причина Кучма посочи твърде малкия дисплей на мобилното устройство. Според него, екранът трябва да има диагонал най-малко 12 инча.

Все по-голям брой съвременни здравни изследвания потвърждават връзката между употребата на смартфони и развитието на късогледство. Американската оптометрична асоциация публикува през юни 2020 г. подробна статия за провежданите проучвания, които сочат, че с увеличаване на използването на смартфони сред децата пропорционално нарастват и случаите на късогледство. Тенденцията се влоши рязко заради пандемията и електронното обучение.

Коментар