Microsoft създава нова фирма Vault, за да придобие ZeniMax

Microsoft изглежда ще приложи нова схема за придобиване на компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Юридически документи показват, че Microsoft възнамерява да създаде ново дъщерно дружество – компания на име Vault, за да завърши сделката за придобиване на ZeniMax Media. Не е ясно дали ZeniMax ще си смени името след приключване на сделката.

Понастоящем Европейският съюз трябва да реши дали да одобри придобиването на стойност 7,5 милиарда долара, което бе оповестено още през септември 2020 г., припомня IGN. Документите, които се виждат на правния уебсайт на Европейския съюз EUR-Lex, се отнасят до логистиката на придобиването, като се споменава „сливане, съгласно което новосъздаденото дъщерно дружество на Microsoft (Vault) ще бъде обединено със и в ZeniMax”.

Макар да не е ясно как точно ще сработи механизмът, анализатори коментираха, че създаването на дъщерното дружество Vault би било добър начин корпорацията да „помести новите си придобивания под един почти независим чадър, предоставяйки на студията на ZeniMax… ниво на свобода, като същевременно е собственост на Microsoft”.

Подходът е различен от предишните придобивания на Microsoft, като тези на Obsidian, Ninja Theory и Double Fine, които официално бяха част от Microsoft и се вписаха под нейната марка Xbox Game Studios.

Независимо какво ще се случи с придобиването на ZeniMax Media, решението за създаване на дъщерно дружество на Microsoft, което да реализира подобни сделки, изглежда бележи ново ниво на действие спрямо придобиваните компании.

Коментар