Hyundai показа ходеща кола с четири крака

Ходещият автомобил TIGER на мисия в гората
(снимка: Hyundai New Horizons Studio)

Трудно е човек да повярва, че толкова скоро, след като придоби контролния пакет акции в производителя на роботи Boston Dynamics, Hyundai вече е успяла да „кръстоса” кола и робот. Но да, компанията току-що представи автомобила TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) – способен да се движи на четири крака.

На този етап колата е напълно автономна и няма места за водач и пътници. Според разработчика, такъв транспорт ще бъде полезен за достъп до отдалечени места в изследователски мисии, доставка на храна и лекарства по време на природни бедствия или други извънредни ситуации.

Всъщност TIGER не е първият опит на Hyundai да направи ходеща кола. Още на CES 2019 фирмата представи концепция за подобно возило, която беше наречена Elevate.

TIGER предшества придобиването на Boston Dynamics. Моделът е разработен от New Horizons Studio на Hyundai Motor Group, която се намира в САЩ, в партньорство с фирмата за софтуер за проектиране Autodesk и консултанти по индустриален дизайн от Sundberg-Ferar.

Четирикракият TIGER съчетава технологии от автомобилите и роботите
(снимка: Hyundai New Horizons Studio)

„Въз основа на модулната архитектура, платформата TIGER включва сложна система от крака и колела, както и редица сензори за дистанционно управление. TIGER може да бъде свързан и с безпилотни летателни апарати, които могат да придружават TIGER до труднодостъпни места”, заяви представител на Hyundai, цитиран от The Verge.

Със „сгънати крака” TIGER се движи като всеки друг автомобил на колела. Ала когато колата заседне или трябва да потегли по трудно проходим терен, краката тръгват.

Всеки от краката има шест точки на съчленяване между колелото и шасито, чийто многопосочен дизайн позволява да се върти и да се движи с еднаква лекота във всяка посока – напред, назад или странично. Заедно с двигателите на колелата, между четирите крака на „тигъра” има общо 28 двигателя и 28 датчика за положение.

TIGER може да намери приложение и в космически мисии
(снимка: Hyundai New Horizons Studio)

Hyundai вярва, че технологията, залегнала в основата на този автомобил, е подходяща за използване дори в междупланетна мисия. Освен, че се движи по повърхността, машината може да се изкачва по стени и да прекрачва пропасти, разтваряйки краката си на широчина 4,57 м.

Въпреки че TIGER е само концептуален модел, корейският производител очаква, че „този клас автомобили бързо ще придобие популярност през следващите години”.

Коментари по темата: „Hyundai показа ходеща кола с четири крака”

добавете коментар...

  1. ха

    Обмисля се нови марсоходи да бъдат само с крака. На тях на практика колела не им трябват, защото скорост не се изисква. Те така или иначе са предназначени за да изследват всичко по пътя си най-подробно и най-вече да внимават да не сгазят лука (т. е. да закъсат).

  2. тц

    На същия принцип трябваше да са и марсоходите, а не да затъват в най-малката купчина пясък.

Коментар