Epic Games с антитръстов иск срещу Apple

С господство в хардуера, Apple може да прави „каквото си поиска”, казват от Epic
(снимка: CC0 Public Domain)

Epic Games подаде официален антитръстов иск срещу Apple до Европейската комисия. Наблюдателите определиха този ход като „най-новия изстрел” в ескалиращата война между разработчика на Fortnite и гиганта от Силициевата долина.

Epic, един от най-големите производители на игри в света, заяви в сряда, че Apple използва своята iOS екосистема, за да наложи „търговски неоправдани тежести” върху конкурентите, по-специално 30-процентната такса върху покупките в App Store, съобщи Файненшъл Таймс.

Epic твърди, че Apple „не просто е навредила, но напълно е елиминирала конкуренцията в процесите на разпространение и плащане за приложения”, като е организирала поредица от „внимателно проектирани антиконкурентни ограничения”, които – според разработчика – нарушават законодателството на ЕС.

Спорът между производителя на iPhone и Epic започна миналото лято, когато групата за разработване на игри реши да заобиколи 30-процентната комисионна, прибиран от Apple от приходите от приложения, като за целта стартира собствена система за разплащане вътре в самото приложение. Apple отмъсти, като премахна Fortnite от своя App Store и отмени лиценза за разработчици на Epic.

Двете фирми ще се срещнат пред съда през май, което вероятно ще бъде „висококласно” събитие с участието на Тим Кук, главния изпълнителен директор на Apple.

В иска до Брюксел Epic също така обвинява Apple, че си е „предоставила преференциално третиране”, стартирайки собствена услуга за разпространение на игри – Apple Arcade, като същевременно затруднява конкурентите да групират множество игри в отделни приложения в App Store.

„Това, което е заложено тук, е бъдещето на мобилните платформи”, каза Тим Суини, основател и изпълнителен директор на Epic Games. „Потребителите имат право да инсталират приложения от избрани от тях източници, а разработчиците имат право да се конкурират на справедлив пазар”.

По време на разговор с медии Суини каза, че господството на Apple в хардуера означава, че може да прави „каквото си поиска”. „30-те процента комисионна, които те начисляват върху приложенията, могат да го направят 50 процента или 90 процента или 100 процента. Според тяхната теория за това как са структурирани тези пазари, те имат пълното право да направят това”, каза Суини.

Epic не иска обезщетение от Apple в своя иск към ЕС. Вместо това фирмата настоява за „честен достъп и конкуренция”.

Коментар