Apple намалява комисионната в App Store за малки разработчици

По-малките разработчици на приложения ще получат облекчени условия в App Store
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple обяви нова програма за своя магазин App Store, насочена към малките разработчици на мобилни приложения. Те ще плащат по-малък процент комисионна от продажбите.

Новата програма App Store Small Business Program влиза в сила от 1 януари 2021 г. и ще бъде достъпна за всички разработчици, които изкарват по-малко от 1 милион долара годишно от App Store. Специално за тях Apple сваля комисионната до 15% при покупки на приложения, цифрови покупки и абонаменти. Подробности се очакват през декември тази година.

App Store се превърна в двигател на икономическия растеж като никой друг, създавайки милиони нови работни места и отваряйки път към предприемачество за всеки, който има страхотна идея”, заяви Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple

„Нашата нова програма движи този напредък, като помага на разработчиците да финансират малкия си бизнес, да рискуват с нови идеи, да разширяват екипите си и да продължават да създават приложения, които обогатяват живота на хората”, допълни Кук.

Разработчиците, които печелят над 1 милион долара годишно от продажби в App Store, няма да получат достъп до новата програма. Те ще продължат да плащат стандартната комисионна от 30%.

По-рано някои разработчици и предприемачи критикуваха Apple за 30-процентната комисионна, която според тях е голяма. Компанията обаче отговори, че това е нормалният процент, който прилагат и други магазини за приложения.

Коментар