Защо Full HD е достатъчна резолюция за смартфона

Full HD резолюцията е напълно достатъчна, за да вземем максимума от смартфона
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпросът каква трябва да бъде разделителната способност на екрана на един съвременен смартфон предизвиква дискусии. Обикновено се счита, че колкото повече, толкова по-добре. Но дали е така наистина?

Когато Apple направи Retina екраните с плътност на пикселите 326 ppi, започна състезание за по-висока разделителна способност сред производителите на смартфони. Така се появиха Full HD (FHD) дисплеи в смартфоните, след това Quad HD и дори Ultra HD. Но всички бързо разбраха, че няма какво да видят в 4K на смартфона. А при Quad HD?

Apple твърди, че човек не може да види отделни пиксели с невъоръжено око, ако плътността на пикселите е равна или надвишава 326 ppi. Но практиката показва, че Full HD матриците, заедно с технологията AMOLED, се възприемат по-добре. Затова не беше изненадващо, че топ производители започнаха да оборудват своите смартфони с Quad HD матрици. С течение на времето обаче се отказаха да използват QHD, поради редица основателни причини.

Първо, Quad HD резолюцията не е много по-голяма  от Full HD, дори в новата версия с префикс „+” (FHD+), която се появи след като производителите превключиха на екрани със съотношение на страните 2:1. Ако класическата Full HD резолюция е 1920х1080 пиксела, Quad HD е 2560х1440, т.е. разликата е около една четвърт и е доста трудно да се забележи.

На второ място, Quad HD разделителна способност изисква повече ресурси. Дисплеят с такава плътност на пикселите не само консумира повече енергия, но е вероятно и да се нагрее повече. В резултат на това батерията ще се изтощи по-бързо и вътрешните компоненти ще изпитат повече стрес.

На трето място, няма толкова много съдържание за Quad HD резолюция, колкото биха искали производителите. Повечето приложения са адаптирани за Full HD, както и много видеоклипове в YouTube, които все още са 1080p. Следователно, QHD не дава предимство, поради липсата на съдържание.

Четвърто, Quad HD матриците са по-скъпи от Full HD. Ясно е, че основният разход не е резолюцията като такава, а други чипове. Но стремежът към увеличаване на броя на пикселите на квадратен инч принуждава производителите да отделят повече усилия и пари.

Стига се до ситуация, при която производители като Samsung оборудват смартфоните с Quad HD екрани, въпреки че няма практически смисъл от това, но същевременно включват по подразбиране Full HD. Ако желаят, потребителите могат самостоятелно да влязат в настройките на устройството и да активират Quad HD. Но „ползата” от това ще бъде единствено консумация на повече ресурси, без видимо подобрение на качеството.

Коментари по темата: „Защо Full HD е достатъчна резолюция за смартфона”

добавете коментар...

  1. ***

    Ivanov, напълно те разбирам. И аз правя разлика между ****

  2. Чук

    Аз чакам супер-пупер-дупер HD па да видим

  3. Crazy

    Тея ги расправяй на айфонаджиййте те точно с такива новини се успокояват че смартфона трябва да е с слаби параметри и много скъп.

  4. Ivanov

    Пълни глупости! Има разлика между Quad и Full HD и тя е видима за мен!

  5. Kuzmanovv

    Подобна статия, може да напише само някой профан,който не е ползвал телефон с QHD. По неговата логика 720р е още по-добре, защото харчи по-малко ток. А какво са казали от Apple … .

Коментар