Финландци постигнаха нов рекорд в 5G мрежа

5G мрежите ще дадат тласък на приложения като AR/VR и 4K стрийминг още през 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Консорциум с участието на финландската компания Nokia, телеком оператора Elisa и разработчика на процесори Qualcomm постигна нов рекорд от 8 Gbps в скоростта на 5G мрежа със свързани към нея смартфони.

Тестовете са извършени в един от магазините на оператора Elisa в Хелзинки, Финландия. По време на изпитанията са използвани съвместими технологии на производителя на телекомуникационно оборудване Nokia и Qualcomm.

Основната станция в тестовата инсталация е базирана на две радиостанции Nokia AirScale, всяка от които ползва 800 MHz от милиметровия 5G спектър (mmWave) на честота 26 GHz. Към мрежата са свързани два смартфона с 5G поддръжка чрез Qualcomm Snapdragon X55 с Modem-RF System и второ поколение антенни модули Qualcomm QTM525 mmWave.

Максималната скорост на всяко от свързаните устройства е достигнала едновременно около 4 Gbps. Комбинираната скорост при обслужване на двата смартфона в 5G мрежата е фиксирана на 8 Gbps.

Според участниците в теста, потребителите ще могат да се насладят на подобни високи 5G скорости още през следващата година за приложения като 4K видео стрийминг, виртуална и допълнена реалност.

Коментар