App Store минава на левови цени в България

Тази седмица Apple започна да променя цените в онлайн магазина App Store от щатски долари или евро до местни валути в 9 държави, вкл. България, става ясно от официално съобщение на компанията.

Преходът към местна валута най-вероятно ще се разшири и до други страни, които не ползват щатски долари или евро като национална валута. Промените бяха обявени в ресурния и помощен център на iTunes Connect на 18 май с обещанието да влязат в сила в рамките на 7 до 10 дни от тази дата при покупки на приложения, както и при покупки вътре от самите приложения.

Промяната касае няколко страни от Европа – България, Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Хърватия, както и латиноамериканските Перу, Колумбия и Чили. Местната валута е приложима и за най-различни услуги и абонаменти, вкл. iCloud и Apple Music. Някои цени дори са намалели след преобразуването, но разликата не е голяма.

По-рано Apple приложи същата стратегия за ценообразуване в App Store в държави като Египет, Казахстан, Малайзия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Катар, Танзания и Виетнам. Цените там са били в щатски долари, преди Apple да премине към местни валути.

С тази промяна Apple се надява да улесни потребителите във взимането на решение за покупка от нейния онлайн магазин, като им спести неудобството от конвертиране на валутите. Смяната на долара и еврото с местни валути в App Store вероятно ще се разшири и до други страни в близко бъдеще.

Приходите на разработчиците на приложения също ще се отчитат в местни валути, без да бъдат прекъсвани автоматичните абонаменти. Системата сама ще преизчисли плащанията към новите цени. Клиентите на авто-възобновяеми абонаменти пък ще получат имейл, който ги информира за промяната на валутата.

Коментари по темата: „App Store минава на левови цени в България”

добавете коментар...

  1. ами сега!

    wow, so much inovativnost!?
    аа андроид като има BGN валута ? или то не е ли креативността на епъл 😀

Коментар