Оксфорд: Има връзка между видеоигрите и благополучието

Има връзка между по-дългото време за играене и чувството за благополучие
(снимка: CC0 Public Domain)

Как ни влияят видеоигрите? Правят ли ни по-глупави? Подобряват ли рефлексите ни? Водят ли до късогледство? Правят ли ни по-находчиви? Помагат ли ни да се ориентираме по-добре в предизвикателствата на реалността?

Учените постоянно търсят каква е връзката между видеоигрите и човешкото благосъстояние. Сега проучване от Оксфордския университет изследва връзката между благосъстоянието и времето, прекарано във видеоигри, използвайки нови данни от две популярни видео-игри. Изненадващите открития разкриват известна връзка между по-дългото време играене и чувството за благополучие.

Изследването е започнало през 2019 г. Използвайки анонимизирани телеметрични данни, предоставени от Electronic Arts и Nintendo of America, изследването разглежда две игри: Plants vs Zombies: Battle for Neighborville и Animal Crossing: New Horizons. Играчите са били поканени да се включат в изследването и заедно с обективни телеметрични данни са попълвали анкети, търсещи оценка на емоционалното благополучие и мотивацията за игрите.

Общо над 3000 играчи са участвали в проучването. Резултатите в крайна сметка изненадаха учените от Оксфорд. Установена е малка, но значителна връзка между времето, прекарано в игра, и положителното благосъстояние.

„Искам да отбележа, че това не е доказателство за причинно-следствена връзка”, подчертава Андрю Пшибилски, един от изследователите в проекта, цитиран от Newatlas. „Очевидно това не е така – колкото повече играете видео-игри, толкова по-щастливи да ставате. Но корелацията, открита тук, е важна”.

Пшибилски казва, че данните, събрани от неговите изследвания, предполагат, че когато се мисли за това как видеоигрите влияят на благополучието на човек, може би е по-малко важно да се прецени колко дълго човек играе дадена игра и по-уместно да се търси защо той играе играта. Самочувствието и благополучието са свързани с мотивацията и удовлетворението.

Важно в това ново проучване е ангажирането с индустрията на видеоигрите в изследването. В исторически план индустрията винаги е отбягвала да работи с академични среди, което затрудняваше проучванията.

Коментари по темата: „Оксфорд: Има връзка между видеоигрите и благополучието”

добавете коментар...

  1. ха

    Това “чувството за благополучие” и “благополучие” са две коренно различни неща! Иначе нормално е групата на тежкарите да си купуват супер тежки гейминг компютри и да ги използват до скъсване, но не игрите водят до това да са тежкари, а нещата са точно на обратно.

Коментар