Финансови гиганти ще пазят Linux от патентни тролове

Подкрепата за Linux срещу патентните тролове се разраства
(снимка: CC0 Public Domain)

TD Bank, вторият по големина финансов холдинг в Канада, и Barclays, един от най-големите финансови конгломерати в света, станаха членове на Open Invention Network (OIN), която защитава екосистемата на Linux от патентни претенции.

Членовете на Open Invention Network се ангажират да не предявяват патентни претенции и да разрешават безвъзмездно използване на патентовани технологии в проекти, свързани с екосистемата на Linux.

TD Bank е заинтересована да подкрепя екосистемата на Linux, тъй като активно използва софтуер с отворен код в своята инфраструктура, финансови услуги и финтех платформи.

Barclays, от своя страна, също има интерес от участие в OIN, за да противодейства на патентни тролове, които не притежават активи и тормозят с искове за нарушаване на съмнителни патенти компании, прилагащи нови финансови технологии.

Така например, патентният трол Sound View предяви претенции към технологии в платформата Apache Hadoop, която се използва в много банки и е защитена от OIN. След успешно патентно дело срещу Wells Fargo и продължаващ съдебен спор с финансова институция PNC, банките се опитват да минимизират патентните рискове, като се присъединят към колективни асоциации за патентна защита.

Членове на OIN са над 3300 компании, общности и организации, подписали лицензионни споразумения за споделяне на патенти. Сред основните участници в инициативата, формиращи патентен пул за защита на Linux, са компании като Google, IBM, NEC, Toyota, Renault, SUSE, Philips, Red Hat, Alibaba, HP, AT&T, Juniper, Facebook, Cisco, Casio, Huawei, Fujitsu, Sony и Microsoft.

Компаниите, подписали договора, получават достъп до патентите, притежавани от OIN, в замяна на задължение да не завеждат дела за използването на защитени технологии в екосистемата на Linux.

Наред с други неща, като част от присъединяването си към OIN, Microsoft прехвърли на участниците в инициативата правото да ползват над 60 хиляди от нейните патенти и се ангажира да не ги използва срещу Linux и отворения код.

Споразумението между членовете на OIN се прилага само за дистрибуции, които попадат в обхвата на определението за „Linux система”. Понастоящем списъкът съдържа 3393 пакета, вкл. ядрото ​​на Linux, платформата Android, Git, nginx, Apache Hadoop, PHP, Python, Ruby, Go, OpenJDK, WebKit, KDE, GNOME, Firefox, LibreOffice , PostgreSQL, MySQL и др.

В допълнение, в рамките на OIN е създаден патентен фонд, който включва патенти, закупени или дарени от участници, свързани с Linux. Към момента пакетът на OIN включва над 1300 патента. OIN притежава и група патенти за някои от най-ранните технологии за уеб съдържание.

Всички членове на OIN имат възможност да използват тези патенти безплатно. Валидността на споразумението за OIN е потвърдено с решението на Министерството на правосъдието на САЩ, което изисква интересите на OIN да бъдат взети предвид при условията на сделката за продажба на патенти на Novell.

Коментари по темата: „Финансови гиганти ще пазят Linux от патентни тролове”

добавете коментар...

 1. ха

  Само да спомена, че патентите в Linux са от софтуерен тип, а такъв вид патенти в европейския съюз не се признават! Така да се каже въпросните гиганти се опитват да запазят икономика на САЩ, за да не се възползва ЕС от предимството от липсата на въпросния вид лицензи.

 2. Фофу

  Брех да се не знае, гледал Гошо поредна шльокавица дето теглят и изопачат разни “факти” и се надъхал.

  Много лошо са това патентите ша знаиш. Това някой да седне да мисли и измисли нещо, после години да обикаля да търси пари и време да прави проучвания, проби, после да го докара до пазара ако се окаже добра идея … и накрая ти да не можеш да му происвоиш идеята за без пари. Да, лоша работа.

 3. Гошо

  Преди малко гледах в ютюб, че големите банки като Barclays са изградени от робовладелство: How Banks Made Money From Slavery. Това са чудовищни тумори, които не изчезват и не оставят хората да изобретяват сами, скоро може да сложат патент и на свободната мисъл.

 4. Фофу

  Ура, ще има лапачка за без пари. Бог да ги благослови финансовите гигантиИ балъците дето работят за да можем ние да лапаме.
  Боже, а скоро нещо за в магазините за храна и дрехи, дали може да измислиш за без пари ??

 5. Пешо

  Браво, те и политиците се грижат за хората!

 6. Saevar

  отлични новини, дет се казва на БГ, Бог да ги благослови финансовите гиганти !

Коментар