$29 млрд. годишно костват патентните тролове

Компаниите са похарчили около 29 милиарда долара за патентни спорове през 2011 година, сочи проучване на Бостънския университет. Впечатляващата сума е платена за такси и компенсации по 5842 патентни жалби.

За сравнение, през 2005 г. са удовлетворени 1401 иска на обща сума от $6,6 млрд., сочи проучването. Най-често, в 59% от случаите, цел на патентните тролове са компании с годишни приходи от 1 милиард долара или по-малко.

Големите компании плащат много по-значителни суми, отбелязва Блумбърг. При малките обаче размерът на исковете е по-голям като дял от общите им приходи, така че реално те са много по-засегнати.

Със своите действия и финансови претенции патентните тролове оказват негативно влияние на прогреса и спират иновациите, отбелязва Майкъл Бесен, преподавател по право в Бостънския университет. Удивително е колко сериозно страдат малките компании, допълва експертът.

Като пример за действие на патентен трол се посочва искът на американската компания IPAT срещу разработчиците на антивируси Symantec, Sophos, McAfee, Лаборатория Касперски, F-Secure, CA, Trend Micro, Eset, както и срещу Microsoft и Novell. Всички те бяха обвинени в нарушаване на патенти, които описват начин за ограничаване на пускането на компютърни програми.

Коментар