Термоядрен двигател ще движи космическите кораби

НАСА и учени от университета на Алабама в Хънтсвил разработват съвместно термоядрен двигател за космически кораби. Целта е да бъдат ускорени значително мисиите, тъй като днешните двигатели са основна пречка за усвояване на космоса.

Новият двигател ще намали времето за полет до Марс от 6-8 месеца до 6-8 седмици, обещават учените. Основен проблем в момента е охлаждането на термоядрения реактор в космоса. Налага се използване на огромни охлаждащи радиатори, които отвеждат излишната топлина.

Термоядреният двигател ще работи на основата на системата Z-pinch, която е създаден още през 50-те години на миналия век, съобщава университетският сайт. Същността на технологията се състои в пропускане на ток през плазмата за генериране на магнитно поле, което допълнително компресира и нагрява плазмата, превръщайки я в мощен източник на излъчване. 5-сантиметрови плочи от деутерий и литий се нагряват до започване на термоядрен синтез, енергията от който ще привежда в движение космическия кораб.

Посоката на емисиите на продуктите от термоядрената реакция ще се контролира с помощта на електромагнитно поле с ограничителен тесен накрайник. Така термоядрените продукти ще се отделят в посока, обратна на движението на космическия кораб.

Коментари по темата: „Термоядрен двигател ще движи космическите кораби”

добавете коментар...

  1. ViX

    Ако не сте разбрали,в момента правят магнитен щит!
    Какво ще рече това?
    Това е ,,модул” правещ магнитно поле около космическия кораб,който учените наричат ,,силов щит”.
    По този начин ще предпазят екипажа на кораба от вредната радиация!

  2. таралеж

    Стига простотии бе.Каква плоча от деутерий,като той е течност.

  3. Сами

    Супер е за безпилотни мисии

  4. Валери

    Лошо се пише на космонавтите без поле около кораба, което да ги защитава от вредната радиация на околната среда, а също така и изкуствена гравитация. Космическият кораб може да се построи или сглоби /модулно/ на околоземна орбита, а по нататък и на Луната за по голями кораби? За тези цел са необходими усилията на много държави независимо от големината им? Сам човек е само за едно място……00.

Коментар