И с всички разрешителни, кабел може да се постави мърляво

„Намирам за несправедливо, когато стане някакъв сакатлък, виновните да се търсят по документи… С  търсене на виновните по папките, никога не се стига до реалната причина”, казва Димитър Ганчев
(снимка: личен архив)

Случаят с убитото от ток момче в центъра на София породи много спорове в обществото. Вината се прехвърля от институция на институция, но дали разследването на случая ще стигне до истинската причина?

„Вижте, кабелите не се изолират с документи. С търсене на виновните по папките, никога не се стига до реалната причина. Виновен е онзи, който не е поставил дефектнотокова защита на кабел, излизащ на открито. Заради неговото недомислие е умрял човек”, коментира случая интернет предприемачът Димитър Ганчев във Фейсбук. Публикуваме без съкращения неговото мнение:

„Намирам за несправедливо, когато стане някакъв сакатлък, виновите да се търсят по документи. Това било незаконно, онова било незаконно. Катастрофата станала, защото шофьорът нямал застраховка. Заводът гръмнал, защото нямал лиценз. Станало офазяване, защото обектът бил присъединен след представяне на билет за баня.

Вижте, кабелите не се изолират с документи. Документите не издържат ни на вода, ни на огън. По-други материали се използват. И с документ, и без документ, при минус петнадесет градуса пластмасата става като стъкло и се троши ей-така, от вятъра.

Виновен е онзи, който не е поставил дефектнотокова защита на кабел, излизащ на открито. Заради неговото недомислие е умрял човек. Точка. Не заради билета за баня. Кабел може да се прекара безопасно даже по дъното на море и да си стои там накиснат в солена вода без да убие никого. А може и с всички разрешителни да се постави мърляво.

По аналогия с фонтана на площад Славейков, ще ви кажа какво ще излезе от документите: собственикът на имота ще бъде глобен с 1000 лв. Говорене, говорене, говорене, сочене с пръст на виновни, а накрая се оказва, че никой не може да носи отговорност за изгниване на изолация. Нищо в природата не е вечно.

С търсене на виновните по папките, никога не се стига до реалната причина. „Несъобразена скорост” – това пише като причина за всички ПТП-та, а каква е реалната причина – никой не знае, защото никой пет пари не дава. Всеки иска да знае единствено, че причината не е някъде в папките, за които той отговаря.

Когато изграждаш каквото и да било съоръжение, трябва да предвиждаш какво ще се случи, когато то се повреди. Ако има грешка или вина – там е. Аз искам да знам как е станала белята в реалния свят, не в света на папките. Защо се е оголила изолация, защо такава авария не е била предвидена, ако е била предвидена – защо защитата не е паднала.

Има някаква последователност от реални събития, довели до реален фатален резултат и някой е трябвало да предвиди тези реални събития. Сигурен съм, че нито едно от тези реални събития няма отношение към това с билет за баня или с попълнен печеливш фиш от тотото е взето разрешението за включване”.

Коментари по темата: „И с всички разрешителни, кабел може да се постави мърляво”

добавете коментар...

  1. ..

    До дедо:

    Много ми е писнало от дървени философи.

    Корупцията в България е принудително налагана от определени кръгове още от 1978г, когато е и истинското начало на “прехода” в България.

    Аз досега не съм давал подкупи, от което съм страдал многократно, включително от жалката ни правораздавателна система. И няма към кого да се обърнеш за помощ.

    Европейският съд също е смешна и жалка институция за налагане на политически решения.

    Точно по тази причина, не съдя обикновените хора, които се опитват да избегнат излишни и съвсем преднамерено поставени препятствия.

    А, любимите ни западни “партньори” искат не премахване на корупцията – ни най-малко.

    Западните “демокрации” искат узаконяване на техния корупционен модел, който разделя “услугите” от заплащането.

    Да, техният модел не позволява корупция на дребно, което първоначално ще подобри условията на живот, но за сметка на това ще доведе до легализирано сливане на големия капитал с властта и в крайна сметка до олигархично управление, както е в САЩ, Англия, Германия …

    Демокрацията назапад е илюзия. Редът е илюзия и това се видя през последните 1-2 години.

  2. дедо

    До Манолева
    Корупцията има две страни – искащи и даващи подкуп. И двете съставляват огромно мнозинство – българина обича да бута сухо за да решава проблеми и да прецаква другите. Отделно некадърник е поставил кабела – и такива некадърници са масовост във всяка сфера.
    Та като вечно ревете срещу политиците първо се огледайте в себе си и около себе си! И самите вие добре си го знаете – особено като търсите майстори за нещо – това е матряла и от него няма как да се пръкнат политици-светци!

  3. Манолева

    Аз мога да предположа как е станало всичко. То се дължи на тотална корупция във всички етажи на властта! И сега, пет дни след трагедията, името на лицето, стопанисващо незаконния обект все още се пази в дълбока тайна! За да не каже на кого какви пари е плащал през всичките тези повече от 20 години! Колко още подобни “незаконни” обекти има в София, г-жо Фандъкова? А колко са в цялата страна, г-н Борисов? На кого плащат те “данък спокойствие”?

  4. LUD

    Поне един мислещ

Коментар