Android смартфоните ще обменят лесно приложения

Android устройствата могат да си прехвърлят приложения, когато са на близко разстояние
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова функция, разработена от екипа на Google, позволява на смартфоните под управление на операционна система Android да прехвърлят помежду си инсталирани приложения, ако са разположени на близко разстояние.

Това нововъведение донякъде напомня функционалност на старите телефони с бутони – в миналото всички видове Siemens M65 и Sony Ericsson K750i можеха да прехвърлят файлове помежду си на близко разстояние. И точно както тогава, така и сега – при Android устройствата – е замесена Bluetooth технологията.

Но за разлика от предишните решения, в обновената функция Nearby Share технологията Bluetooth се използва за установяване на връзка с друго устройство. Според публикация на XDA-Developers, самото предаване на приложенията се осъществява чрез Wi-Fi.

Споделянето на приложения между Android смартфони е лесно с функцията Nearby Share
(илюстрация: Google)

За да споделите приложения с друг смартфон в близост, трябва да влезете в Google Play, откъдето да изберете раздела „Моите приложения и игри“ и след това да отидете в новия раздел „Сподели“ (Share). След като кликнете върху „Изпращане“ (Send), трябва да изберете приложенията, които искате да прехвърлите, и накрая да потвърдите самото изпращане.

Коментар