Обвиниха създателя на McAfee в измама с криптовалута

75-годишният Джон Макафи отново бе замесен във финансови измами
(снимка: twitter.com/officialmcafee)

Бизнесменът Джон Макафи, създател на антивирусния софтуер McAfee, бе обвинен в САЩ за заговор за извършване на измами и пране на пари. Макафи и неговият бодигард Джими Гейл Уотсън младши са обвинени в популяризиране на криптовалути сред последователите на Макафи в Twitter с цел раздуване на цените.

Обвинението гласи, че двамината са купили и по-късно продали криптовалута по спекулативен начин, което им е донесло 2 милиона долара, съобщи BBC.

Джон Макафи, който е на 75 години, в момента е задържан в Испания във връзка с други наказателни обвинения, свързани с данъци, които той отрича. Бизнесменът може скоро да бъде екстрадиран в САЩ. Уотсън пък бе арестуван в Тексас в четвъртък.

„Джими Уотсън е награден ветеран и бивш военноморски тюлен. Той се е борил за правата и свободите на другите хора и има право и очаква с нетърпение деня в съда, когато ще упражни някои от тези права“, каза адвокатът му Арнолд Спенсър.

Най-новите обвинения бяха повдигнати във федералния съд в Манхатън в Ню Йорк. Двамата са обвинени в закупуване на криптовалутни активи, които са популяризирали в Twitter, където Макафи има над милион последователи.

След това двамата са продали активите веднага щом препоръките на Джон Макафи са породили покачване на цените, според американското министерство на правосъдието и Комисията за търговия със стокови фючърси.

Твърди се, че са изкарали още 11 милиона долара във вид на плащания от новостартиращи компании за криптовалути за популяризиране на техните активи в Twitter. Това са плащания, които не са били разкрити на инвеститорите, които са ги купили.

Според обвинението, това означава, че двамата са „използвали широко разпространена платформа за социални медии и ентусиазма сред инвеститорите на развиващия се пазар на криптовалути, за да спечелят милиони [долари] чрез лъжи и измами“.

В друго дело за укриване на данъци – което беше обявено миналия октомври – Макафи е обвинен, че не е подал никакви данъчни декларации от 2014 до 2018 г. Прокурорите също така твърдят, че той е използвал имена на други хора, за да прикрие своите активи, включително яхта и имущество.

Коментари по темата: „Обвиниха създателя на McAfee в измама с криптовалута”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    На 75г изкарал 13 милиона без да минава през $.

Коментар