ERP.net спира да поддържа СУПТО версия

Светът се движи от екосистеми за свързани приложения, а СУПТО регулацията ограничава развитието на софтуерните приложения и тяхната свобода на свързване, казва Иван Аржентински, ERP.BG
(снимка: ERP.BG)

Българската система за управление на бизнеса ERP.net, наследник на EnterpriseOne, прекратява разработването и поддръжката на СУПТО версия. Това съобщиха от фирма ERP.BG, която е създател на платформата.

Решението е взето след като Националната агенция за приходите се отказа да налага спорната регулация, след множество критики от страна на голям брой бизнес организации. А с последните изменения на Наредба Н-18 от 26 февруари т.г. СУПТО режимът стана незадължителен.

„СУПТО регулацията ограничава развитието на софтуерните приложения и тяхната свобода на свързване. При това – във време, когато светът се движи от екосистеми за свързани приложения. За нас тя означаваше ограничаване на API и останалите инструменти за разработка на партньорски приложения. Това постави под въпрос бъдещето на ERP.net като отворена платформа, която залага преди всичко на екосистемата от партньори”, сподели Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG.

За разлика от традиционния подход при системите за управление на бизнеса, ERP.net се развива преди всичко като отворена платформа за разработка на външни бизнес приложения. Тя разполага с пълноценно API (Application Programming Interface), партньорска програма и магазин за продажба на приложения.

„СУПТО регулацията не само поставя под въпрос тази стратегия, но и е напълно безсмислена в нашия случай, доколкото ERP системите работят изцяло на светло, напълно прозрачни са и информацията в тях е изключително лесно проследима. Ние винаги сме били за изсветляване на икономиката и подкрепяме администрацията при тези нейни усилия. Разработчиците на бизнес софтуер винаги сме били част от решението, а не част от проблема”, добави Аржентински.

През лятото на 2019 г. ERP.BG беше сред компаниите, които регистрираха СУПТО версия на своите системи за управление на бизнеса. До момента обаче много малко клиенти са регистрирали такава версия, защото нямаше задължение за това. Занапред всички клиенти на компанията, които са регистрирали ERP системата като СУПТО, ще трябва да се отрегистрират.

Коментар