Немски тандем тества 5G мрежи за Индустрия 4.0

5G комуникациите ще намерят приложение в индустриални приложения като роботиката
(снимка: Rohde & Schwarz)

Германската компания за тестове и гарантиране на качеството Rohde & Schwarz и дрезденската Industrial Radio Lab Dresden (IRL) ще изследват съвместно индустриални 5G мрежи за управление на мобилни роботи и автоматизирани управляеми превозни средства (AGV), наред с други сценарии на индустриално използване на новото поколение мрежи.

От Rohde & Schwarz заявиха, че са предоставили мрежови скенери на IRL Dresden, един от четирите регионални центъра за научноизследователска и развойна дейност в Германия, с цел тестване на радиочестотния спектър и откриване на смущения в реално време. В анонса се казва, че тандемът ще „изследва надеждни и устойчиви безжични технологии за индустриални приложения”.

Индустриалните 5G, особено при средносрочно внедряване на ултранадеждни комуникации с ниска латентност (URLLC), каквито се очаква да се появят през следващите няколко години, трябва да бъдат внимателно наблюдавани, за да отговорят на определени изисквания за промишлена употреба, отбелязва Enterprise IoT Insights.

„Както при всяка безжична система, и тук комуникационната връзка е обект на потенциални смущения в разгърнатите честотни ленти”, се казва в съвместното съобщение на двете фирми. Мрежовите скенери обаче ще позволят на изследователите да събират данни за това как да откриват, локализират и предотвратяват интерференции и други смущения – и да поддържат локалния честотен спектър чист за нуждите на надеждната безжична свързаност.

„Възможностите за справяне с предсказуеми и с непредсказуеми смущения – и за осигуряване на подходящи механизми за самооптимизация и самолечение – са все още недостатъчни”, коментира Норман Франки, ръководител на проекта в IRL Dresden.

По неговите думи, „автоматизираните и надеждни методи, базирани на измервания в реално време и анализ чрез изкуствен интелект за откриване, локализиране и избягване на непреднамерена намеса, както и на умишлени смущения – като например заглушаване – ще стават все по-важни и предизвикателни”. Това ще е особено важно за индустриални приложения като автоматизираните превозни средства и роботиката.

„Изграждането на индустриални мрежи, независимо дали се базират на частен честотен спектър или се осигуряват чрез мрежови „отрязъци” от публичен оператор, обикновено създава взискателен сценарий на използване”, обяснява Ан Щефан, вицепрезидент за тестване на мобилни мрежи в Rohde & Schwarz.

„Партнирайки си с водещ изследователски институт като IRL Dresden, ние не само подкрепяме едно фундаментално изследване, но получаваме идеи от първа ръка, които можем да използваме, за да адаптираме нашите водещи решения за тестване на мобилни мрежи за Индустрия 4.0”, допълва той.

Коментар