Градят LTE мрежа в Дания за „масово навлизане на IoT”

Датски проект с участието на Nokia ще направи IoT услугите масово достъпни
(снимка: CC0 Public Domain)

Nokia сключи договор с датския мрежов оператор и интернет доставчик Cibicom за разполагане на LTE мрежа в обхвата 450MHz, за да подкрепи критично важни услуги и „масово навлизане на IoT”.

В рамките на споразумението Nokia ще замени съществуващите радиомрежи на Cibicom, като ги мигрира към нова комуникационна рамка, за да позволи „пълно LTE покритие” в цялата страна, се казва в официалното съобщение.

Сделката се базира на лиценза на Cibicom за използване на ефира в честотите около 450MHz, получен през юни, съобщи Enterprise IoT Insights. Договорът би трябвало да осигури по-добри параметри на офертите, предлагани от комуникационната фирма специално за комунални компании.

Наред с това Cibicom обслужва и клиенти, изпълняващи „критични” услуги, включително дружества за управление на отпадъците, водните ресурси, енергията и транспорта. Cibicom разработва и „нови възможности” за корпоративни клиенти, използвайки своя 5G лиценз за 3,5 GHz.

„Интелигентните мрежи и дистанционно управляваните бензиностанции са само някои от областите, в които тези системи ще са необходими, както и аварийните служби тип „синя светлина” като полицията и спешната медицинска помощ”, пояснява Nokia.

Cibicom вече предлага услуги на база LTЕ мрежи  в 98 процента от страната; с новия договор ще запази същото ниво на покритие и ще се осигури свързаност за частните домове в Гренландия.

„IoT и управляемите услуги стават все по-важни за нашите бизнес-клиенти”, обясни Мете Слезвиг, главен оперативен директор в Cibicom. „Ние можем да осигурим повече капацитет и да бъдем готови за каквото и да е, необходимо на клиентите”, добави той.

Коментар