Лас Вегас тества смарт-система за управление на паркирането

Умна система ще направи тротоарите и улиците на Лас Вегас по-спокойни
(снимка: CC0 Public Domain)

Градската управа на Лас Вегас и частната компания Cox Communications стартираха пилотно партньорство, за да изпробват интелигентно решение за управление на крайтротоарното пространство, насочено към намаляване на задръстванията в центъра на града.

Целта на новия пилотен проект е да намали задръстванията в центъра на Лас Вегас. Експериментът ще обхване част от тротоара на Мейн Стрийт, попадаща в централната част на града, където има крайтротоарни зони за качване и слизане. Това са участъци със своеобразни паркоместа, където е предвидено да спират автобуси, таксита или други леки автомобили с цел качване или слизане на пътници, т.е. за кратък престой. На конкретното място се обслужват предимно таксиметрови автомобили и коли за споделени пътувания.

На въпросната отсечка за кратковременно паркиране край тротоара ще има два цифрови павилиона, които ще използват видеоаналитични алгоритми и технология за интелигентно паркиране, за да управляват по-добре активните зони за качване и слизане. Очаква се това да направи тротоарите и улицата по-безопасни за посетителите и пешеходците.

„Градът работи по различни интелигентни и иновативни публично-частни партньорства, точно като това”, каза кметът Каролин Гудман, цитиран от Enterprise IoT Insights. „Оценяваме Cox за нестандартното им мислене и съдействие, докато работим заедно за облекчаване на задръстванията в нашия център. Идеи като тази ще отведат града ни в бъдещето”.

Фирмата пък обясни, че видеоанализът от устройства по бордюра ще улавя информация за превозното средство и регистрационния номер и ще изпраща данните до павилионите, за да се стартира таймер за обратно отброяване. Ако превозното средство остане в зоната за товарене след края на обратното отброяване, системата ще докладва директно в местния център за управление на градския трафик.

Представител на Cox съобщава, че шестмесечният пилотен проект е започнал в началото на март след седмици на тестване.

Коментар