Лас Вегас изгражда най-голямата частна 5G мрежа в САЩ

Най-голямата частна 5G мрежа в САЩ ще е в…. Града на греха. Поне засега (снимка: CC0 Public Domain)

На фона на казина и лъскави хотели, развлечения, хазарт и забавления е лесно да забравим, че Лас Вегас е един от най-високотехнологичните градове в света. След като бе първи в това да си направи цифров близнак, сега градът на греха ще изгради най-голямата частна 5G мрежа в САЩ.

Тя ще служи като отворена платформа, достъпна за местния бизнес, властите и образователните институции за внедряване на решения, предназначени да обогатят живота както на гражданите, така и на посетителите.

„Нашата цел е да направим град Лас Вегас възможно най-добрата общност за жителите и посетителите чрез подобряване на образованието, развитието на работната сила и безопасността“, каза Майкъл Шерууд, главен директор по иновациите на Лас Вегас. „За да направим това, трябва да разширим нашите безжични възможности и свързаност в целия град“.

Местната власт е избрала да работи с дългогодишния си технологичен партньор NTT. Лас Вегас за първи път започна да си партнира с фирмата през 2018 г., използвайки интелигентни решения за подобряване на безопасността, ситуационна информираност, управление на задръстванията и др. За целта се използват сензори, интернет на нещата (IoT), анализи на големи обеми данни и прогнозни анализи.

През 2020 г. NTT и Лас Вегас обявиха разширяване на проекта Accelerate Smart, за да включват умно паркиране на няколко места, което спомогна за подобряване на обществената безопасност и подобряване на качеството на живот за гражданите и посетителите.



В рамките на новия проект ще се постигне удвояване на броя на точките за мрежов достъп в Лас Вегас. Бързата нова мрежа ще обхваща най-вече обществени пространства, уточниха партньорите. Това е и първата мрежа от голям мащаб, която е отворена за AP на трети страни и устройства на крайни потребители, посочи NTT.

Коментар