Поскъпващият живот може да стимулира финтех приложенията

Икономическата зима кара потребителите да “затягат коланите”, а това може да е възможност за финтех разработчиците (снимка: CC0 Public Domain)

Все по-скъпият живот може да има полезно въздействие върху финансовите технологии и средствата за дигитално банкиране, пораждайки допълнителни иновации във финтех сектора, прогнозират анализатори.

Икономическата криза и по-високите разходи за живот карат хората да търсят помощ при управлението на своите финанси. Финтех приложенията могат да помогнат на хората да управляват парите си по време на текущата криза, предоставяйки им полезни инструменти за финансово управление, персонализирани финансови продукти и набор от налични кредитни опции.



Днес все по-голяма част от по-възрастните хора са склонни да се възползват от финансови услуги, базирани на приложения. В същото време по-младите хора са „на ти“ с дигиталните технологии, но им става по-трудно да свързват двата края. Те имат нужда от финансови съвети и помощ. Това може да стимулира допълнителни иновации във финтех сектора.

Неотдавнашно проучване на облачната платформа за обработка на карти Marqeta, което разглежда затрудненията на потребителите в условията на високата инфлация и забавящата се икономика, установи, че хората търсят все повече възможности за кредитиране. Всички се стараят да управляват по-добре финансите си.

В своето проучване сред над 4000 души Marqeta установи, че много потребители се обръщат към различни форми на кредити, за да се справят с нарастващите разходи за живот. 57% от анкетираните прибягват към кредитни карти, за да смогнат да „свържат двата края“. Тази цифра е по-висока сред потребителите от поколението „Z“ – родените към края на 90-те години на миналия век и определени като изначално наясно всичко за дигиталния свят. Всъщност 68% от 18-25-годишните използват кредитни карти, за да се справят.

Според проучването потребителите, разчитащи на кредит, 42% виждат защитата при възстановяване на суми при покупка като основно предимство. 39% харесват защитата от измами, вградена в този род услуга. 37% оценяват най-високо възможността да купуват, без да се нуждаят от парични средства веднага.

Данните разкриват, че потребителите също искат от своя доставчик на кредитни карти повече възможности, които да им помогнат с бюджета. Мнозина търсят по-персонализирани предложения и „нетрадиционни награди“ за използването на кредитни карти. Това може да включва допълнителни точки или връщане на пари за категории, в които харчат най-много пари (68%), оферти от търговци, от които са купували в миналото (43%), лотарийни награди (36%), части от акции (28%) или криптовалути (24%).

Потребителите от поколението „Z“ са най-заинтересовани от иновативните кредитни опции, за да си помогнат за справяне с кризата с разходите за живот. Според изследването, 63% искат повече информация за своите разходи, за да постигнат по-ефективно управление на бюджетите.



„Ясно е, че потребителите търсят кредитни опции, които да им помогнат, но те са и по-взискателни и искат гъвкави кредитни опции, както и да могат да управляват изплащанията“, казва Анна Пора, стратегически директор в Marqeta.

По думите ѝ, доставчиците имат интерес да предложат възможности, които помагат на потребителите да се образоват и да разполагат с по-добър бюджет. „Хората търсят интелигентни предложения, които им дават подходящи оферти и възстановяване на пари, а не само наградни точки, които никога няма да използват… Доставчиците трябва да разберат своите клиенти, за да отговорят на очакванията им“.

Като резултат от всичко това финтех разработчиците най-вероятно бързо ще се адаптират, за да отговорят на очакванията на клиентите.

Макар че по-гъвкавото кредитиране би помогнало на мнозина, има и важни въпроси относно това колко отговорно може да бъде въпросното кредитиране. Някои експерти смятат, че това може и да влоши нещата. Сред тях е Гарет Лодж, анализатор в Celent. „Много заеми от типа „купете сега, платете по-късно“ не се показват при кредитните проверки – и вярвам, че някои също не правят кредитни проверки. За заем от 10 парични единици, това вероятно има смисъл, но къде теглите чертата?“

Той казва, че има и по-структурен въпрос. „Банките са добре финансирани и са задължени да поддържат резерви. Много банки заделят средства в очакване на нарастващи загуби от заеми. Но добре ли са подготвени финтех компаниите?“



Лодж прогнозира, че настоящата криза ще изпита силата на всички доставчици на финтех услуги. „Не съм против кредитирането. Но логиката подсказва, че в момента има свръхпредлагане – и че ако икономическите условия продължат да се влошават, всеки бизнес, било то банка или финтех, ще се изправи пред истинско изпитание на своите кредитни политики. Това ще извади наяве тези, които са подготвени, и тези, които не са“.

Коментари по темата: „Поскъпващият живот може да стимулира финтех приложенията”

добавете коментар...

  1. Празни приказки

    Човек трябва да печели и получава колкото се може повече пари и това е.

  2. ха

    Лихварството не е забранено в еврейската религия и затова в средновековието точно евреите са били лихвари в Европа…

  3. Анонимен

    Финтех приложенията са лихварски приложения. А лихварството е забранено в повечето религии. Да правиш пари от това, че имаш пари. Парите трябва да се изработват с труд.

Коментар