Чат разкри проблемите на Илон Мъск с шефа на Twitter

Ако американският съд постанови принудително придобиване на Twitter, шефът му ще трябва да си тръгне (снимка: CC0 Public Domain)

Поредица съобщения между Илон Мъск и шефа на Twitter Параг Агравал, изтекли в интернет, разкрива как двамата са се скарали, което навярно има връзка с буксуването на сделката за придобиването на социалната мрежа от страна на основателя на Tesla.

Диалогът между двамата започва добре около 27 март. По-късно обаче възниква напрежение, което така и не се уталожва, въпреки намесата на Джак Дорси, създателя на Twitter.



Като цяло първите седмици разговорите вървят добре. Съобщенията между двамата изобилстват от любезност и възторг. Летят изрази като „радвам се,“ „чудесно е“, „страхотно“.

В разговорите се намесва Брет Тейлър, член на борда на директорите на Twitter, който помага за провеждане на среща на живо между двамата мениджъри. Тя става на странно място, във фермерска обстановка, сред трактори и магарета, което дори е повод за коментари в социалната мрежа.

На 5 април Джак Дорси, бивш главен изпълнителен директор на Twitter, казва на Мъск, че Агравал е „невероятен инженер“, но че бордът на Twitter е „ужасен“. Два дена по-късно Агравал и Мъск си говорят за писането на код – началото на привидно красиви работни отношения.

„Писах тежък софтуер в продължение на 20 години“, споделя Мъск. „Взаимодействам много по-добре с инженери, които са в състояние да направят хардкор програмирането, отколкото с програмен мениджър тип MBA“.

Агравал отговаря: „В следващия ни разговор – третирайте ме като инженер, вместо като главен изпълнителен директор, и нека видим докъде ще стигнем“. „Разбрахме се“, отговаря Мъск.



И след това настава бедствие. На 9 април Мъск пита защо толкова малко от най-следваните акаунти в Twitter пишат много. „Умира ли Twitter?“ Агравал явно е ядосан. По-късно същия ден той изпраща съобщение:

„Вие сте свободен да питате „Умира ли Twitter?“ или каквото и да е относно Twitter – но моя отговорност е да ви кажа, че това не ми помага да направя Twitter по-добър в настоящия контекст“. Той говори за вътрешно напрежение, разсейване – вероятно на работните екипи – и за увредена способност хората да вършат работа.

Изглежда по това време настава разрив в отношенията. Брет Тейлър се намесва в опити да помири двамата каращи се. Отговорите на Мъск са гневни. По-късно и Джак Дорси се опитва да помири двамата скарани шефове. Той дори организира конферентен разговор, но нещата не потръгват по-добре.

В крайна сметка едно от съобщенията на Дорси гласи: „Поне стана ясно, че вие не можете да работите заедно“.



Сега се очаква съдът да вземе решение дали е допустимо Мъск да се откаже от сделката, която е предложил. Това би трябвало да се случи в края на месеца.

Съобщенията ясно показват, че отношенията между Мъск и Агравал са невъзможни. Ако Мъск бъде принуден да реализира сделката, това означава, че Агравал ще трябва да си търси нова работа някъде другаде.

Коментар