Ново устройство на Amazon следи как и колко спим

Устройството Halo Rise ни наблюдава как, колко дълго и качествено ли спим (снимка: Amazon)

Въпреки че вече има редица системи за проследяване на съня, повечето от тях са създадени от малки, новостартиращи компании без много опит. Сега електронният гигант Amazon реши да се състезава и на тази арена. Компанията дебютира с разкриването на Halo Rise.

Устройството Halo Rise е проектирано да стои на нощното шкафче на потребителя и не включва никакви носими джаджи или компоненти, които да се монтират на леглото. Вместо това, то следи моделите на дишане и движението на спящия чрез интегриран радарен сензор.



Тази джаджа излъчва радиосигнали с ултра ниска мощност, които се отразяват от тялото и се приемат от множество антени, монтирани на устройството. Използвайки алгоритми, базирани на машинно обучение, Halo Rise анализира радарните данни, за да определи колко време прекарва потребителят във всяка фаза на сън – а именно сънуване, лек и дълбок сън.

През цялата нощ допълнителни сензори следят температурата, влажността и нивата на светлина в спалнята, защото всички те могат да повлияят неблагоприятно на съня на човек.

На сутринта потребителят може да прочете резюме на съня си в придружаващото приложение Amazon Halo. Това обобщение включва графика, показваща колко време е прекарал във всяка фаза на съня, общ резултат от съня за отминалата нощ и препоръки за промени в околната среда.

Halo Rise може да се използва и като будилник, имитиращ изгрев слънце. За целта събужда потребителя чрез постепенно включване на полукръг от мощни светодиоди, имитирайки просветляването сутрин.

Освен това показва времето от деня и има звукова аларма. Потребителите също могат да използват светодиодите като лампа за четене с регулируема яркост и да ги настроят да симулират залез, когато заспиват.



Функцията за проследяване на съня на устройството не е необходимо да се включва – тя се стартира автоматично, когато потребителят легне да спи. Създателят на джаджата твърди, че тя не записва звук или изображения. И да, съвместима е с Amazon Alexa.

Коментар