Корея тества умно паркиране на база LTE

Мобилният оператор LG Uplus лансира система за умно паркиране с използване на LTE

Мобилният оператор LG Uplus лансира система за умно паркиране с LTE (източник: Korea Herald)

Корейският мобилен оператор LG Uplus създаде система за мониторинг на зоните за паркиране, която използва технология LTE, съобщи Korea Herald.

Услугата разчита на специални датчици, монтирани на стоянките за автомобили и свързани към изолирана теснолентова LTE мрежа, която на свой ред се свързва към общодостъпните мобилни мрежи.

Данните, регистрирани от сензорите, помагат на шофьорите дистанционно да намерят свободно място или колата си на паркинга с помощта на смартфон или друго устройство, което подържа мрежова връзка.

LTE мрежата с тесен честотен диапазон има ниско ниво на забавяне и поддържа свързване на голям брой евтини индустриални устройства от типа IT (интернет на нещата).

Първоначално, технологията ще се използва в система за „умно” паркиране, която скоро ще бъде внедрена в лабораторията на LG Uplus в Сеул, която се занимава с разработка на мрежи от пето поколение (5G).

Пазарът на платени паркинги в Сеул възлиза на около $1,3 млрд. годишно, а в рамките на цялата страна – около $2,6–3,5 млрд.

По-късно иновативната технология ще бъде внедрена във възлите за отчитане на консумацията на електроенергия, в различни системи за сигурност и други решения.

Коментар