Tesla строи 100MW комунална батерия в Тексас

Тексас ще се сдобие с резервна батерия 100MW, изградена от Tesla
(снимка: CC0 Public Domain)

Tesla ще изгради нова 100-мегаватова батерия в Ангълтън, щата Тексас, в отговор на голямата зимна буря, която преди броени дни скова района и срина електрическата мрежа. Проектът се изпълнява под шапката на Gambit Energy Storage LLC.

Ангълтън се намира на малко повече от 60 километра южно от Хюстън и има население от около 20 000 души. Очаква се новата батерия да работи като резервно захранване, тъй като изменението на климата ясно даде да се разбере, че в сегашния си вид електропреносната система не може да продължи да функционира надеждно.

Съгласно проекта, батерията ще може да захранва до 20 000 домове, съобщи Inhabitat. Когато бъде готова, жителите на града вече няма да имат основания да се притесняват от прекъсване на електрозахранването, дори при най-екстремните метеорологични явления. Батерията трябва да заработи през юни 2021 г.

Проектът привлече много внимание на национално ниво, но не поради вида си, а поради тайния начин, по който се случва. Местните казват, че работниците на обекта изглежда са „строго инструктирани да не обръщат внимание или да не отговарят на обществени въпроси”. Репортери проведоха същинско разследване, за да узнаят какво става и да открият връзката между Gambit с Tesla.

„Бизнесът на Tesla [със системи за] за съхранение на енергия на процентно ниво расте по-бързо от техния автомобилен бизнес и той само ще се ускорява”, каза Даниел Фин-Фоли, ръководител на направлението за проучвания в областта на енергийните системи в Wood MacKenzie Power and Renewables.

През 2015 г. Tesla представи първите си батерии за дома – Powerwall. По-късно тя направи и две по-мащабни мрежови решения – Megapack. Компанията има множество проекти за батерии, включително за 100-мегаватова батерия в Южна Австралия, подстанция в Южна Калифорния от 20 мегавата и предстояща система от 182,5 мегавата в района на залива Сан Франциско, която се очаква да започне работа през август 2021.

Тези проекти дават ясни индикации за нахлуването на Tesla на пазара на „зелена енергия”. Самият Мъск наскоро бе цитиран да казва, че енергийният бизнес е по-голям от автомобилната индустрия – индикация, че компанията ще се фокусира повече върху чистата енергия в бъдеще.

Коментар