Бира само срещу пръстов отпечатък

Биометрична технология, която сканира пръстови отпечатъци на посетителите, преди да влязат в кръчма, помогна за намаляване на престъпленията след употреба на алкохол в град Йеовил, Англия. 

От областния съвет на Южен Съмърсет казват, че след въвеждане на системата в лицензираните за продажба на алкохол заведения в Йеовил, пиянските престъпления в града са намалели с 23.5%.

В този пилотен проект всеки желаещ да посети едно от седемте лицензирани заведения в центъра на града, които използват биометричната технология, трябва да предостави пръстов отпечатък, име, адрес и рождена дата на входа. Онзи, на когото бъде отказан достъп в една кръчма, автоматично получава забрана да посещава и останалите заведения, включени в проекта.

Технологията на пръстови отпечатъци се смята за съществен фактор за намаляване на престъпленията след употреба на алкохол. За съжаление нейното използване засега е ограничено в рамките на пилотния проект.

Градските съвети на други английски градове като Ковънтри, Лийдс и Шефилдс засега не възнамеряват да използват сканиране на пръстови отпечатъци. Причината е, че прилагането на технологията за разпознаване ще изисква достъп до полицейската база данни, а такъв понастоящем не е възможен.

Коментар