Кибербанди прибират милиони от секторите, ангажирани с Covid-19

Киберпрестъпниците увеличават използването на злонамерен софтуер на Linux
(снимка: CC0 Public Domain)

Кибератаките срещу отрасли, подкрепящи усилията за реагиране на Covid-19, са се удвоили, според нов доклад на IBM Security, озаглавен „2021 X-Force Threat Intelligence Index”.  В него са включени и данни от Quad9 и Intezer.

Нападателите насочват своите атаки към сферите, на които глобалните усилия за реагиране на Covid-19 разчитат най-силно: болници, медицински и фармацевтични производители, както и енергийни компании, захранващи веригите за доставки по време на карантинната обстановка.

Киберпрестъпниците увеличават използването на злонамерен софтуер на Linux, е друг съществен момент в доклада. Инвестицията в злонамерен софтуер с отворен код заплашва облачната среда, предупреждават експертите.

40% е увеличението на семействата злонамерен софтуер, свързани със Linux, през изминалата година, според Intezer. С 500% повече е вредният софтуер, написан на Go, през първите шест месеца на 2020 г. Нападателите засилено мигрират към злонамерен софтуер на Linux, който може по-лесно да се изпълнява на различни платформи, включително облачни среди.

Бандите, използващи рансъмуер, прибират милиони, сочи докладът. Рансъмуерът доминира през 2020 г. като най-често срещаната атака – светът е преживял повече такива нападения, в сравнение с 2019 г. Близо 60% от рансъмуер атаките, на които X-Force е реагирал, са използвали стратегия за двойно изнудване. Рансъмуер е причина за почти всяка четвърта кибератака.

Социалното дистанциране като предпоставка за използване на онлайн платформи увеличава фалшифицирането на най-известните марки, отбелязват експертите. На фона на една година социално дистанциране и работа от вкъщи, фирми, предлагащи инструменти за дистанционна работа като Google, Dropbox и Microsoft, или компании за онлайн пазаруване като Amazon и PayPal, се превърнаха в едни от най-фалшифицираните марки. YouTube и Facebook също са в челото на класацията, а изненадващо и Adidas попада там.

Европа усеща най-много тежестта на киберзаплахите през 2020 г. – на нея се падат 31% от атаките, на които X-Force реагира през 2020 г. Авторите на доклада смятат, че  Европа е преживяла повече атаки от всеки друг регион, като те са основно рансъмуер.

Коментар