Нови EPYC процесори идват със Zen 3 архитектура

Новите сървърни процесори AMD EPYC 7003 разполагат с до 64 ядра Zen 3 на чип
(снимка: AMD)

AMD обяви днес новите процесори EPYC 7003 серия, които включват и EPYC 7763, представен от компанията като най-мощния сървърен процесор в света на базата на тестове. Очаква се чиповете от линията 7003 да вдигнат производителността на HPC, облачните и корпоративните системи, обработвайки 19% повече инструкции на такт.

„Ние не само удвояваме производителността в сравнение с конкуренцията в НРС, облачните и корпоративните приложения с нашите най-нови сървърни процесори, но заедно с графичните процесори AMD Instinct преодоляваме „exascale” бариерата при суперкомпютрите и помагаме за справяне с проблеми, които преди са надвишавали човешките възможности”, заяви Форест Норрод, старши вицепрезидент на AMD.

Процесорите  AMD EPYC 7003 разполагат с до 64 ядра Zen 3 на чип и нови нива на достъпна кеш-памет на ядро. Те поддържат PCIe 4 свързаност и висока пропускателна способност с паметта, която отличаваше и предишната серия EPYC 7002.

3-тото поколение EPYC включва и съвременни функции за сигурност чрез AMD Infinity Guard , както и нова функция Secure Encrypted Virtualization-Secure Nested Paging (SEV-SNP). Тя разширява SEV функциите на EPYC за защита на данните в паметта, предотвратявайки злонамерени, хипервайзор-базирани атаки чрез създаване на изолирана среда за изпълнение.

За HPC приложения (високопроизводителни изчисления) – като симулации и обработка на по-големи набори от данни или по-сложни модели – процесорите от серията EPYC 7003 осигуряват по-бързо време за откриване с по-висока пропускателна способност на I/O и паметта, с мощни Zen 3 ядра.

При облачните решения, където доставчиците търсят висока изчислителна плътност и технологии за сигурност, EPYC 7003 предлагат най-високата плътност на ядрата, усъвършенствани функции за сигурност и по-висока целочислена производителност.

EPYC 7003 ще помогнат и в корпоративните среди, където производителността и времето за оценка са от решаващо значение за поддръжка на новата среда „работа от всяко място”. Процесорите на AMD ускоряват обработката на транзакции с база данни и анализа на големи обеми данни (big data) при по-добро съотношение цена/производителност, подчертаха от чипмейкъра.

Процесорната екосистема на AMD се очаква да се разрасне значително до края на 2021 г. с над 400 облачни инстанции, използващи всички поколения EPYC и 100 нови сървърни платформи с 3-то поколение EPYC чипове.

Така например, AWS ще добави EPYC 7003 процесори към своите Amazon EC2 инстанции по-късно през годината. Cisco подготвя нови сървърни модели Cisco Unified Computing System за монтаж в шкаф с EPYC 7003, насочени към хибридни облачни приложения.   Dell Technologies вече обяви напълно нов PowerEdge XE8545 сървър с процесори EPYC 7003, като ще подкрепи новата линия чипове в своето PowerEdge портфолио.

Сървърната екосистема на AMD се очаква да се разрасне значително до края на 2021
(снимка: AMD)

Google Cloud също обяви, че EPYC 7003 ще влязат в новите, оптимизирани виртуални машини C2D, и като разширение към съществуващите N2D VM по-късно тази година. HPE планира да удвои гамата решения, базирани на EPYC процесори, и ще използва EPYC 7003 чиповете с нови HPE ProLiant сървъри, HPE Apollo системи и HPE Cray EX суперкомпютри.

Lenovo добави десет модела ThinkSystem сървъри и ThinkAgile HCI решения на базата на 3-то поколение EPYC процесори, като регистрира над 25 нови световни рекорди в широк обхват стандартни бенчмаркове. Microsoft Azure обяви няколко предложения за виртуални машини с EPYC 7003, вкл. Azure HBv3 за HPC приложения, които са достъпни от днес.

Oracle съобщи, че разширява своята гама от виртуални машини и „bare metal” решения с новата E4 платформа, базирана на 3-то поколение EPYC чипове. Supermicro пък ще използва EPYC 7003 в своята фамилия Supermicro A+ едно- и двупроцесорни машини, както и в GPU-оптимизирани системи. Tencent Cloud обяви новата SA3 сървърна инстанция с 3-то поколение EPYC, а VMware – нова версия на vSphere 7, оптимизирана за виртуализационната производителност и разширените функции за сигурност на EPYC 7003.

Коментар