Xiaomi поскъпна след съдебна победа в САЩ

Стойността на Xiaomi се покачи, след благоприятно решение на американски съд
(снимка: MI blog)

Изненадващо, САЩ не успяха да вкарат Xiaomi в коловоза на Huawei. Американското министерство на отбраната се опита да включи компанията в черния списък, което би забранило на инвеститори от САЩ да държат парите си в акции на Xiaomi. Но в петък миналата седмица американският съдия Рудолф Контрерас застана на страната на китайската ИТ фирма.

Съдът отмени влизането в сила на определение за Xiaomi, че е „военна комунистическа компания”. Така Xiaomi всъщност победи Пентагона в желанието на министерството да възпрепятства по-нататъшното развитие на китайската фирма, отбелязва Gizchina.

На този фон акциите на Xiaomi Group на фондовия пазар в Хонконг поскъпнаха с 8,79%. През вчерашния ден ръстът продължи и котировките достигнаха $3,24 за акция. Това доведе до увеличение на стойността на групата Xiaomi до 8,2 милиарда долара.

Китайският производител на смартфони, телевизори, носима и друга електроника излезе на борсата през 2018 година. Оттогава акциите на компанията поскъпнаха от $2,19 до над $3,24 във вчерашния ден.

Коментар