Разкриха кои марки смартфони най-често се фалшифицират

Фалшифицираните смартфони заемат около 4,2% от доставяните на пазара устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Купувачите в интернет често се опасяват, че може да платят за фалшифициран продукт. Има недоверие не само при покупка на дрехи, но и за устройства като смартфоните, които са едни от най-търсените в онлайн магазините.

Нови статистически данни на сайта за бенчмаркове AnTuTu разкрива кои марки смартфони са били най-често фалшифицирани през миналата година. Голям проблем се оказва подмяната на модели с декларирана 5G поддръжка, каквато на практика липса, отбелязва Gizchina.

В по-голямата си част тези смартфони са оборудвани с едночипови системи MeidiaTek Helio P23, MT6735, MT6737 и други евтини SoC. Те показват 5G логото на зареждащия екран, но всъщност нямат никаква поддръжка за мрежите от пето поколение.

От март 2020 г. до февруари 2021 г. екипът на AnTuTu е идентифицирал фалшиви устройства 572 303 пъти, което е приблизително 4,24% от общия брой проверки. Подобен висок процент никак не е за пренебрегване.

Смартфоните Samsung са най-често фалшифицирани
(източник: AnTuTu)

Компанията, чиито смартфони се фалшифицират най-често, е корейската Samsung – на нейните устройства се падат 34% от фалшификатите. Apple, основният ѝ конкурент, се нарежда на второ място с резултат от 13%.

Третото място заема Huawei, чиито смартфони се фалшифицират в 8% от случаите, записани от AnTuTu. На четвърто място с резултат от 7% се позиционира Xiaomi. Следват Honor, Oppo, Gionee, Vivo и Asus.

Очевидно е, че класацията на фалшифицираните марки съвпада в голяма степен с подреждането на брандовете по брой продадени истински устройства. Фалшификаторите се възползват от популярността на марките, като най-привлекателни за тях са Samsung и Apple.

Коментар