Apple временно пред Samsung при смартфоните

Поддръжката на 5G в iPhone 12 изкачи Apple на първо място при смартфоните през Q4 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Разместване на върха при смартфоните се наблюдава през четвъртото тримесечие на 2020 г. Apple излиза пред Samsung по брой произведени устройства, сочат данни на анализаторската компания TrendForce.

Според експертите, iPhone 12 е помогнал на Apple да стане лидер на световния пазар на смартфони, изпреварвайки корейския си конкурент Samsung. Компанията от Купертино е произвела 77,6 милиона устройства, докато Samsung се отчита с 10 милиона по-малко, или 67 милиона смартфона, съобщи MacRumors.

Прави впечатление, че Apple постига ръст от 85% през четвъртото тримесечие, в сравнение с предходното. Този „бум” в производството на iPhone се дължи на поддръжката на 5G. Линията iPhone 12 заема около 90% от производството на всички актуални айфони.

Анализаторите от TrendForce прогнозират, че през първото тримесечие на 2021 г. купертинската компания ще произведе 54 милиона iPhone устройства, 80% от които ще бъдат от линията iPhone 12.

Но въпреки преднината на Apple от четвъртото тримесечие, очаква се Samsung да остане на първо място като цяло за 2021 година, благодарение на смартфоните от новата линия Galaxy S21.

Коментар