Смущаващо нисък е делът на жените в ИКТ сектора на Европа

Едва 7% от ангажираните в киберсигурността в Европа са жени
(снимка: CC0 Public Domain)

Само 18% от професионалистите, които работят в областта на ИКТ в Европа, са жени и едва 17% от студентите в ИКТ специалности са момичета. Това съобщи Мария да Граса Карвальо, евродепутат и докладчик на Европейския парламент за ключовия доклад „Преодоляване на неравенството между полове в дигиталната сфера” в дискусия, организирана от Huawei.

„Трябва да премахнем всички пречки пред участието на жените в дигиталната икономика. Не можем да си позволим дигиталната сфера да се превърне в среда на дискриминация, затова трябва да действаме”, каза евродепутатът Мария да Граса Карвальо.

По-малко от 3% от момичетата на възраст между 6 и 10 години искат да работят в ИКТ, когато пораснат, сочат още данните. „Ролевите модели са от решаващо значение тук, жените трябва да могат да се идентифицират с други жени, които имат успешна кариера в ИКТ”, подчерта Карвальо.

„Имаме нужда от повече жени в управителните съвети на компаниите, имаме нужда от повече жени в науката, в академичните среди. Трябва да инвестираме в подобряване на уменията, в засилване на лидерството, в показване на тези ролеви модели на успешни жени чрез споделяне на лични истории”, допълни Агнешка Стасяковска от Изпълнителната агенция на Европейската комисия за малки и средни предприятия.

Бранвен Майлс, политически съветник в COPA/COGECA (Европейската асоциация на земеделските производители и селскостопанските кооперации), смята, че „дигиталните инструменти могат да променят изцяло селскостопанския сектор, да помогнат на земеделските производители да станат по-устойчиви и ефективни”. Това, според Майлс, също може да бъде път към икономическото овластяване на жените. „Защото все още има неизползван потенциал у жените фермери”.

Софи Батас, директор в Huawei за киберсигурността и поверителността на данните в Европа, изтъкна умения, които са вградени в ДНК-на жените: грижа за хората, умение да комуникираш бързо и точно, умения за водене на преговори, всеобхватни познания за ситуацията, способност за бърза реакция. „Ето защо имаме нарастващ брой жени в киберсигурността. Виждам това на практика в Huawei”, каза Батас.

Само 11% от ангажираните в киберсигурността в света са жени, в Европа това са едва 7%, което е много разочароващ резултат, по думите на Нина Хасратян, мениджър „Политики” в Европейска организация за киберсигурност (ECSO). „Трябва да увеличим скоростта и да действаме незабавно в посока да подобрим това”, заяви тя, като уточни, че именно затова е създадена фондацията Women4Cyber.

„Промяната може да се случи само ако обществото вярва в това. Така че и мъжете, и жените трябва да бъдат част от тази борба за равенство, за приобщаване и за многообразие в дигиталната сфера, а и извън нея”, каза Берта Хереро, старши мениджър на Huawei за връзки в обществеността в ЕС.

Евродепутатът Ибан Гарсия дел Бланко коментира, че „и мъжете трябва да станат феминисти, защото феминизмът е не само въпрос на чувства (или) справедливост, но дори въпрос на ефективност от икономическа гледна точка”.

Коментари по темата: „Смущаващо нисък е делът на жените в ИКТ сектора на Европа”

добавете коментар...

  1. Фофу

    :o) 10/03/2021 12:47 Криворазбран ти е кретеноиднияя мозък. Това, че жените раждат деца не значи, че за друго не стават.
    Ако имаш малко съвест можеш да направиш наколенка пред някоя твоя учителка или лекарка която те е лекувала.

  2. :o)

    наколенки пред “криворазбраното равенство”.
    Доста малък е и процента на мъже , които раждат деца, но какво да направим сега?

  3. Аха

    То и при общите работници на строежите делът им е ужасно малък, но какво от това?

  4. Фофу

    Все още мъж – Щото ти не не търсиш избирателно там където ти е комфортно? Примерно мъжествено си завъртял ръкави и си отишъл да ремонтираш сгради, да ремонтират пътища, трошиш камъни или да чистиш ферма с лопатата ?!

  5. Все още мъж

    Да станат мъжете феминисти, после мъжете да станат травестити, после трансженъдри да си сменят пола от мъжки на женски и или в полово неутрално положение.

    Като оставим това настрана реално ИТ и ИКТ са техничарски професии с недобри условия на труд и заплащане. Това е технически обслужващ персонал подложен на огромен стрес.

    Жените зная къде да се бутат на лесната и леката високо платена работа. Жени HR-рки ю получават повече пари от ИТ персонала, Мениджърки, шефки, директорки на фирмени отдели там е далаверата и там се бутат жените.

    Да сте видели наплив от жени желаещи да ремонтират пътища и да строят сгради, като строителни работници не виждам да има там много желаещи жени къде са ??? Жените са там където им е комфортно и избирателно нападат сектори само по върховете управленски позиции, а не техничарски и работнически.

Коментар