ЕК преизпълни плана за жените в управлението

Европейската комисия постигна целите си в областта на равните възможности за жените в управлението 11 месеца предварително, съобщиха от Брюксел.

В стратегията за равните възможности за периода 2010-2014 г. бяха определени цели със срок 31 декември 2014 г. в три области, в които жените бяха недостатъчно представени: 25% от висшите управленски постове, 30% от ръководните постове от средния ешелон и 43% от неръководните администраторски постове.

Последните данни показват, че към 1 февруари 2014 г. и трите цели са били постигнати: 27,9% от висшите ръководни кадри са жени, както и 30,3% от ръководните кадри от средния ешелон и 43,2% от неръководните администратори.

Очаква се тези проценти да продължат да нарастват. Това представлява значително подобрение в сравнение с 1995 г., когато жени са заемали само 4% от висшите ръководни постове, 10,7% от ръководните постове от средния ешелон и 23,9% от неръководните постове.

„Комисията е изправена пред все по-големи предизвикателства: демографски промени, намаление с 5% на служителите и повишени очаквания към нас от страна на нашите партньори. По тази причина определих постигането на равни възможности за ключов приоритет на моя мандат”, коментира заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович.

От 1988 г. насам Комисията работи активно за подобряване на равновесието между жените и мъжете сред служителите си. Опитът сочи, че за ефективното постигане на целите са необходими мерки, свързани с работното място. С неотдавнашния преглед на Правилника за персонала, влязъл в сила на 1 януари 2014 г., се въвеждат гъвкави условия на работа.

Понастоящем почти 10% от персонала на Комисията работи от разстояние и около 40% от служителите са оборудвани с токен устройство за идентификация, което им позволява да работят навсякъде и по всяко време. Данните показват, че особено за жените гъвкавостта е ключов фактор, който ги е насърчил да поемат повече отговорности.

Коментари по темата: „ЕК преизпълни плана за жените в управлението”

добавете коментар...

  1. (o:

    Ехааааа, петилетката в съкратени срокове!

Коментар