Хакерите ще ускорят прехода от Windows XP към нова ОС

Оставена без обновления на сигурността, операционната система ще бъде като отворена врата за хакерите

Оставена без обновления на сигурността, операционната система ще бъде като отворена врата за хакерите

Скоро Microsoft ще прекрати поддръжката на Windows XP. Много компютри по света обаче продължават да работят под управление на остарялата операционна система.

Microsoft и независими експерти се опитват да убедят потребителите на Windows XP, че оставането на тази платформа крие сериозен риск за сигурността. Въпреки агитацията обаче, сравнително малък брой потребители на XP са мигрирали към по-нова ОС.

Според експерт на Trend Micro Security, масовият преход към Windows 7 или Windows 8.1 ще се случи след появата на нови уязвимости в XP, за които Microsoft вече няма да пуска кръпки. Ако искат да се подсигурят, потребителите ще трябва задължително да обновят операционната си система, коментира Рик Фъргюсън пред V3.co.uk.

Ще има уязвимости, които хакерите ще използват – това е сигурно. Би било недалновидно някой да смята, че вече са открити всички уязвимости, предупреждава Фъргюсън.

Въпреки усилията на Microsoft да накара потребителите да мигрират към по-нова операционна система, Windows XP продължава да работи на 29% от компютрите по света. Очевидно е, че преходът към Windows 7 или Windows 8.1 няма да завърши до 8 април, когато изтича срокът за поддръжка на Windows XP.

Оставена без обновления на сигурността, операционната система ще бъде като отворена врата за хакерите. Външни разработчици на антивируси вече обявиха, че ще удължат поддръжката на Windows XP след 8 април, така че потребителите ще имат достъп до голям брой продукти за защита, но самата Microsoft няма да пуска кръпки за новооткритите уязвимости в системата.

Много потребители все още не възприемат Windows 8.1, заради голямата промяна в потребителския интерфейс, но се очаква да обновят системите си до Windows 9, когато новата ОС излезе на пазара. Предполага се, че Windows 9 ще се появи в началото на 2015 г. заедно с много подобрения, вкл. ново Start Menu.

Коментари по темата: „Хакерите ще ускорят прехода от Windows XP към нова ОС”

добавете коментар...

  1. :o)

    То тези “хакери” после ще си получат заплатката от M$…не се притеснявайте 🙂

  2. :)

    10 години усъвършенстваха един продукт и сега го изоставят с тезата, че бил опасен. Ами ако мога да смятам поне до 2+2, дори с пръчка да ме бият, не бих мигрирал към новите им, все още неусъвършенствани продукти.

    То е ясно, каква е играта – до месец след спиране на поддръжката, ще се появи подробна инструкция, за да може всяко хлапе да ползва някой запазен за този момент експлойт.

    Добре, че има алтернативи на монополиста, та откакто скъсах с него, проблеми вече нямам. Особено пък някой да ми извива ръцете, да плащам наново всичко, което вече съм платил…

  3. Blah

    @Мдааа -> Към Linux Mint. 🙂

  4. Мдааа

    Ами със многото дупки в 8 цата какво правим? 🙂 Към какво да обновяваме 🙂 ?

  5. Капчо

    И сега какво? Майкрософт ще предостави доброволно на хакерите всички дупки за WinXP, така че потребителите щат нещат да минат към новите им системи. Ей на това му се вика сериозен бизнес план! Аз пък ще чакам операционката им да стане безплатна, щото ако не го направят направо ще загинат.

Коментар