Бунтът на жените: Колективен иск срещу Apple за недоплащане

Жените обикновено печелят по-малко от мъжете в технологичната индустрия
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple е изправена пред съдебно дело за практикуване на разлика в заплащането между половете, заведено от бивши служители на ИТ гиганта от Купертино. В делото ще бъдат представени близо 12 000 настоящи и бивши служители на корпорацията.

Две жени заведоха колективен иск срещу Apple в Калифорния, обвинявайки технологичния гигант в систематично недоплащане на служителите през последните четири години. Съдебният иск, представляващ потенциално 12 000 настоящи и бивши служители, твърди, че практиките на заплащане на Apple и системата за оценка на представянето дискриминират жените.

Ядрото на жалбата се съсредоточава около практика от миналото на Apple да базира началните заплати на предишна история на заплатите, която беше преустановена в края на 2017 г., отбелязва Gizmochina. Ищците твърдят, че този подход увековечава съществуващите различия в заплащането между половете, тъй като жените обикновено печелят по-малко от мъжете в технологичната индустрия.

Порочната практика на Apple беше заменена с политика на питане на кандидатите за работа за техните очаквания за заплати, за която се твърди, че има подобен дискриминационен ефект. Проучванията показват, че служителите са склонни да базират очакванията си за заплати на текущите или минали заплати, което потенциално води до подценяване на жените по време на преговори.

Делото надхвърля несъответствието в заплащането с твърдения за пристрастия в системата за оценка на ефективността, прилагана в Apple. Жалбата твърди, че субективни критерии, като „работа в екип” и „лидерство”, се прилагат по различен начин към мъжете и жените. Според ищците, мъжете се възнаграждават за поведение, което може да бъде наказуемо за жените, а това допълнително оказва влияние върху техния потенциал за приходи.

Съдебният иск иска финансова компенсация за вреди, понесени от служителите, поради предполагаеми несъответствия в заплащането. Освен това ищците искат „декларативно облекчение” – съдебно разпореждане, което изисква от Apple да промени своите практики за заплащане и оценка, за да гарантира справедливост. Те също така настояват за съдебен процес, който да гледа делото.

Тези обвинения идват на фона на подобни доклади през 2022 г., когато служители на Apple излязоха с твърдения за предполагаем опит за сексуален тормоз, тормоз и отмъщение за подаване на жалби до отдела за човешки ресурси. Един особено тревожен пример включва бивш юридически директор – жена, която твърди, че неин колега е хакнал устройствата ѝ и е издал смъртни заплахи. Въпреки че е докладвала за инцидента на HR отдела, жената твърди, че оттам не са предприели действия и в крайна сметка са прекратили работата ѝ.

С това съдебно дело Apple е под голям натиск да се справи с потенциалните системни пристрастия към пола в компанията. Предстои да видим как производителят на iPhone ще намeри пътя за излизане от мини кризата с персонала.

Коментар