Само избрани имат достъп до 3-нм капацитет на TSMC

Няколко големи играчи от ИТ индустрията резервираха капацитета на TSMC за производство на 3-нанометрови чипове (снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Сървърите с изкуствен интелект, приложенията за високопроизводителни изчисления (HPC) и флагманските смартфони задвижиха трансформацията на чиповете и повишиха неимоверно търсенето. Apple, Qualcomm, Nvidia и AMD са подписали големи договори с TSMC за производство на 3-нм чипове, резервирайки целия капацитет на тайванския производител. Поръчки вече се приемат за 2026 г.

TSMC не коментира информация за клиентите си. Що се отнася до това дали ще увеличи цените, тъй като производственият капацитет е запълнен, компанията подчерта пред Economic Daily, че „стратегиите за ценообразуване винаги са стратегически ориентирани, а не ориентирани към възможности”, и ще продължи да работи в „тясно сътрудничество с клиентите, за да осигури стойност”.

3-нм портфолио на TSMC включват технологичните процеси N3, N3E и N3P, както и N3X, N3A и т.н. Тъй като съществуващата N3 технология продължава да се надгражда, през четвъртото тримесечие на миналата година беше внедрена N3E за AI ускорители, флагмански смартфони и центрове за данни.

Предвижда се N3P да навлезе в серийно производство през втората половина на тази година и да намери масово приложение в чиповете за мобилни устройства, потребителски продукти, базови станции и дори мрежови комуникации през 2026 г. N3X и N3A са персонализирани процеси за високопроизводителни изчисления и автомобили.

Тъй като 3-нм производствен капацитет е договорен за тази и следващата година, TSMC планира да утрои мощностите си през 2024 г., за да посрещне нарасналото търсене. Компанията предприе редица мерки за разширяване на производството и доставките през следващите две години.

С оглед на силното търсене, стратегията на TSMC е да преобразува някои 5-нм машини и да ги включи в 3-нм производствен процес. Според източници от индустрията, общият производствен капацитет на TSMC за 3-нм чипове продължава да се увеличава, а очакваният месечен обем ще нарасне от 120 000 до 180 000 броя.

Основните източници на поръчки за 3-нм чипове от TSMC са компаниите Apple, Qualcomm, AMD и още няколко. Apple планира да пусне новата серия iPhone 16 през септември – това ще бъде първият iPhone с AI функции, което се очаква да стимулира феновете на марката да обновят телефоните си.

Инвентарът от новите смартфони iPhone 16 се очаква да нарасне тази година с 5%, достигайки 92-95 милиона единици. TSMC е ексклузивен доставчик на A-серия процесори за новите модели на Apple и поръчките за тях се очертават като най-големия пазар за 3-нм чипове.

Коментар