България дигитализира здравеопазването за  3 години

„Дигитализацията в здравеопазването значително подобрява прозрачността на процесите и качеството на здравните услуги в България”, каза Борис Костадинов
(снимка: Информационно обслужване)

Само за три години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването, обяви Борис Костадинов, директор „Софтуерна интеграция” в Информационно обслужване, по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа, която се проведе в Солун. Според него, с подобен успех могат да се похвалят много малко държави в Европа.

От декември 2020 г., когато Националната здравноинформационна система (НЗИС) беше пусната в експлоатация от Информационно обслужване, досега са регистрирани впечатляващите 345 млн. електронни здравни записа, което превръща платформата в един от най-използваните софтуерни продукти в България. Със системата работят близо 45 хил. медицински специалисти.

Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат надхвърли 96 млн. Данните на Информационно обслужване показват, че средно на ден се регистрират над 210 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна.

Данните от НЗИС сочат, че за по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн., като 3.2 млн. от тях са т.нар. „бели рецепти” за диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба (антибиотици). Анулираните „бели” рецепти са едва 3% от издадените електронни „бели рецепти”, което показва, че медицинските лица се справят успешно с изписването на е-рецепти и нямат проблем с електронизацията на процеса.

Модулът „Е-рецепта” се използва ефективно от близо 3 600 аптеки в цялата страна и над 7 250 фармацевти. Онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства намалява драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, лекарите и фармацевтите, подчертаха от Информационно обслужване. С дигитализирането на процеса се елиминира възможността за обработка на сгрешена, дублирана, изтекла или фалшива рецепта.

Системата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени над 53,4 млн. е-направления, като средно на ден системата генерира над 80 хил. направления. Реализираните електронни хоспитализации в болниците надхвърлят 4,4 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти се ползва от 376 лечебни заведения в страната.

„Дигитализацията в здравеопазването значително подобрява прозрачността на процесите и качеството на здравните услуги в България”, каза Борис Костадинов. Според него, електронизацията е изцяло насочена към защита на правата на пациентите, които вече имат възможност да контролират здравната система, да я предпазват от злоупотреби и източване на публични средства.

Коментар