Майка направи „фейкове” на конкурентки на дъщеря си

Достъпните технологии отприщиха вълна от фейкове и измами
(снимка: CC0 Public Domain)

Жена от Бъкс Каунти е направила измамни снимки с „участието” на момичета от мажоретния състав, в който играе дъщеря ѝ, за да ги злепостави и да провокира изключването им от групата.

Във фалшивите кадри момичетата са представени като развратници – голи, пияни, дрогиращи се. Всичко това майката е организирала с цел да ги изгони от мажоретния състав, където момичетата са съпернички с дъщеря ѝ, разказва Inquirer.

Жената, Рафаела Споун, изпратила грозните снимки на момичетата, приканвайки ги с анонимни съобщения да се самоубиват, съобщи прокурорът на окръга Мат Вейнтрауб. Засегнати от атаката са най-малко три момичета от мажоретния състав. Дъщерята на Споун изглежда нищо не е подозирала през цялото време.

Полицията в градчето Дойлстаун била потърсена от родителите на едната от жертвите през юли. Момичето разкрило, че е получило обидни и унизителни текстови съобщения от анонимен номер. Треньорите също получили и снимки, на които тя е изобразена гола, наливаща се с алкохол и пушеща пура.

Родителите били силно притеснени, защото подобни снимки могат да смажат бъдещето на момичето. В течение на разследването още две семейства се обърнали към полицията с подобни проблеми.

След направения анализ на кадрите детективите установили, че това са майсторски фашлификати – цифрови колажи с реалистично изглеждащи герои, създадени от снимки на момичетата, публикувани в социалните мрежи, наложени върху чужди тела на хора, които пият, пушат и развратничат.

Проследяването на телефонните номера отвело полицаите през сайт за телемаркетинг до IP адреса на Споун в дома на семейството. След претърсване на телефона на майката в него били открити снимки наред с други свидетелства за акцията, включително и номерата на получателите на обидните снимки и съобщения.

Коментар