Фалшиви телефони костват $6 млрд. на икономиката

Продажбите на фалшиви и некачествени  апарати възлизат на 148 млн. броя през миналата година

Продажбите на фалшиви и некачествени апарати възлизат на 148 млн. броя през миналата година

Производството на телефони „ментета” процъфтява в развиващите се страни. Докато големите брандове изразходват  огромни средства и време за създаване на едно устройство, фалшификаторите от Китай правят копия в рамките на няколко седмици.

„Ментето” струва евтино, но в глобален мащаб загубите от черния пазар са внушителни, сочат проучванията. По данни на Асоциацията на производителите на мобилни телефони (MMF), през 2013 година продажбите на фалшиви и некачествени  апарати възлиза на 148 млн. броя. Повечето от тези устройства са купени от онлайн аукциони, интернет магазини и неофициални магазини за търговия на дребно.

На индийския пазар, например, „ментетата” заемат близо 20% от продажбите на телефони. Това коства на страната 1,5 милиарда долара, в които влизат загуби в размер на $550 млн. от неплатени данъци. Като цяло, световната икономика губи над $6 млрд. годишно от продажбите на фалшиви телефони, твърди MMF.

Нелегалните устройства се правят от евтини некачествени материали, съдържащи вредни вещества, например олово. Подобни продукти не минават сертификация и използват фалшиви IMEI кодове (уникален сериен номер).

По данни на IHS, световните продажби на телефони ментета възлизат на 194,6 милиона през 2013 г., което е с 12% по-малко спрямо предходната година. През настоящата година се очаква нов спад в продажбите на подобни устройства – до 173,8 млн. броя, а към 2017 г. черният пазар ще намалее до 133,9 млн. броя, сочи прогнозата.

Коментари по темата: „Фалшиви телефони костват $6 млрд. на икономиката”

добавете коментар...

  1. Dimo

    А кой ще ни предпази от оригиналните боклуци на марковите производители?

Коментар