Европа движи пазара на измервателни смарт уреди

80 на сто от европейските домакинства ще имат интелигентни измерватели за газ и електричество към 2020 г.

80 на сто от европейските домакинства ще имат интелигентни измерватели за газ и електричество към 2020 г.

Европа и Азия са основните двигатели за растежа на пазара за „умни” измервателни уреди, според доклад на оператора Telefonica. Повече от 800 милиона смарт устройства ще бъдат инсталирани в света до 2020 г.

Приходите от смарт уреди ще нараснат до 7,4 млд. долара през следващите четири години – в сравнение с 5,2 млрд. долара през 2012 г., пише GreenTech.bg. Около 80 на сто от европейските домакинства ще имат интелигентни измерватели за газ и електричество към 2020 г., благодарение на наредби, които ще ускорят внедряването на технологията.

Към днешна дата разпространението на интелигентни измервателни уреди в региона вече е около 17 на сто. Очаква се Европа бързо да се изравни със Северна Америка, която в момента има най-висок процент на разгръщане на този тип мрежи.

Азия ще остане малко по-назад в сравнение с Европа и САЩ, според доклада. Голямото търсене в Китай обаче ще доведе до проникване на новата технология в размер на 70 на сто до 2022 г. В Япония вълната на растеж тепърва ще се надига: десетки милиони интелигентни устройства ще бъдат инсталирани от началото на следващото десетилетие.

В доклада обаче се предвижда Близкият изток и Латинска Америка да изостанат осезаемо в сферата на навлизане на новите измервателни системи.

Показателно е, че приходите от смарт-електромерите ще започнат да спадат към 2018 г.,  според  Telefonica. Причината – спад на цените в съчетание с намаляване на новите инсталации.

Тенденцията трябва да се наблюдава с повишено внимание, заради потенциала за въздействие от страна на медийни кампании и обществения скептицизъм – те могат да подкопаят доверието и възприемането на технологията, се посочва в доклада.

Коментари по темата: „Европа движи пазара на измервателни смарт уреди”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Евентуални и очевидни уязвимости:
    – “…80 на сто от европейските домакинства ще имат интелигентни измерватели за газ и електричество към 2020 г.”,
    – Естествено, че това може да провокира апетитите и мераците на лица, от “другата страна на закона”, т.е. “колкото повече, толкова повече” (това май беше законът на Мечо Пух), но това не означава, че трябва да се връщаме в пещерите.

Коментар