Мобилен телефон разпознава човешкото лице

Нова технологична разработка издига сигурността на мобилните комуникации до непознати към момента висоти. Японският оператор NTT DoCoMo пусна телефон, който разпознава своя собственик и се изключва автоматично, когато той се отдалечи. Ако пък потребителят загуби телефона си, може да го открие чрез сателитна навигация, съобщава AP.
Моделът P903i, произведен от Matsushita Electric Industrial Co., идва заедно с малка карта, която потребителят трябва да носи със себе си. Картата изпълнява ролята на ключ за сигурност и се свързва безжично с телефона.
Когато притежателят на този смятан за най-сигурен хендсет се отдалечи от него, телефонът автоматично се изключва, за да не го използва някой друг. Потребителят, разбира се, може да избира разстоянието за активиране на функцията за защита – 26, 66 или 130 крачки.
Всичко дотук бледнее в сравнение с най-екстравагантната характеристика на телефона, а именно способността му да разпознава лицето на своя собственик. Подобна функция има за цел да предотврати достъпа до информацията в апарата на неупълномощени потребители, намиращи се в обхвата на картата за сигурност.
Така например недоброжелатели в офиса няма да могат да се доберат до електронната поща или други важни данни от телефона на своя колега, ако е активирана функцията за разпознаване на лице.
За да работи тя, притежателят на телефона трябва предварително да си е направил най-малко три снимки на лицето с вградената камера. Системата за разпознаване позволява в базата й да се вкарат до 10 снимки на лицето – с очила, без очила, направени вътре, навън и т.н.
За да получи достъп до апарата, когато технологията е активирана, човек трябва да се снима с камерата. Телефонът анализира характеристики от рода на разстоянието между очите и деблокира достъпа, ако изображението съвпада със съхранените данни.
Друга функция разпознава дали очите примигват, за да предотврати измами в случаите, когато някой се опитва да заблуди апарата със снимка на собственика, за да получи неправомерен достъп. И накрая, притежателят на верния като куче телефон може да зададе достъп с парола, за да спре измамник-близнак, който вече е минал през процедурите на разпознаване.
Ако загуби своя P903i, това няма да е фатално за потребителя. Той може да проследи къде се намира апаратът чрез система за сателитна навигация (GPS). Като въведе номера на телефона в уеб сайта на оператора на услугата, собственикът му ще види карта, на която е показано мястото на изчезналия апарат.
В случай че загуби картата за сигурност, потребителят ще трябва да въведе парола, за да получи достъп до телефона си. Но няма да може повече да активира функциите за защита, докато не си купи нова карта.
Засега цената на телефона, очакван на пазара в Япония през следващите месеци, още не е обявена. Ясно е обаче, че сигурността е все по-търсена характеристика, тъй като телефоните стават по-сложни и съдържат важна информация. Някои модели, вкл. P903i, могат да се използват като кредитни карти, което издига сигурността като приоритет за клиентите.

Коментар