Мултироторен дрон подобри рекорда за издръжливост

Perimeter 8 се захранва от хибриден двигател, който замества батерията
(снимка: Skyfront)

Мултироторните безпилотни летателни апарати са известни със своята маневреност, но тя обикновено идва за сметка на времетраенето на полетите им. Калифорнийският производител Skyfront обаче наскоро подобри рекорда за продължителност на полета при мултироторните апарати.

Компанията претендира за световен рекорд по издръжливост за своя Perimeter 8. Той е способен да остане във въздуха за 13 часа, 3 минути и 57 секунди, покривайки 330 км разстояние, съобщава с видео в YouTube производителят.

С размери 2х1,9 м в полетна конфигурация, Perimeter 8 се задвижва от патентован хибриден (бензино-електрически) механизъм, който – според компанията – замества батерията. Това води до удължаване на полетното време с коефициент 20.

Въпреки че стандартният готов Perimeter 8 има максимална издръжливост без полезен товар от над пет часа и обхват от 177 км, той е летял със спомагателен резервоар за гориво, за да постигне резултата – повече от двойно полетно време.

„Нашият безпилотен самолет остана вдигнат във въздуха през целия ден”, казва главният изпълнителен директор на Skyfront Трой Местлер. „Този полет сигнализира за промяна на парадигмата в авиацията за обществена безопасност и търговски приложения”.

Полетът на Perimeter 8 побеждава световния рекорд на Гинес, държан от южнокорейската Metavista Inc., чийто квадрокоптер, задвижван с водородни горивни клетки, е летял 12 часа, 7 минути и 5 секунди през април 2019 г.

По-раншният рекорд е едва 2 часа, 6 минути и 7 секунди. За този рекорд Skyfront твърди, че го е победила още през 2017 г. с полет от 4 часа и 34 минути със своя дрон Tailwind. Тогава обаче не е имало служители на Гинес, които да документират подвига, и няма никакви регистри, които да потвърдят постижението.

Коментар