Доклад: Бордът да е по-активен в защитата от кибер-рискове

Над 1000 компании са претърпели изтичане на данни след рансъмуер атаки през 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Лошата киберсигурност е „ясна и настояща опасност”, според нов доклад на Световният икономически форум (WEF), базиран на проучване с участието на компанията за киберзащита Acronis.

Създаден от WEF, Националната асоциация на корпоративните директори, Алианса за интернет сигурност и PwC, докладът е резултат от едногодишно сътрудничество за намиране на единен, глобален и трансграничен подход към киберриска. Съгласно новите принципи на WEF за управление на киберриска, бордовете на директорите трябва да играят по-активна роля в киберзащитата на организациите.

Навсякъде по света организациите са изправени пред огромно увеличение на киберриска. Изследването на Acronis разкрива, че 31% от компаниите са обект на кибератака поне веднъж на ден – тенденция, която се очаква да нарасне, защото киберпрестъпниците  използват изкуствения интелект и автоматизацията, за да увеличат сложността и ефективността на атаките.

Също така, в проучването Acronis намира доказателства, че в повече от 1000 компании в световен мащаб е имало изтичане на данни през 2020 година след нападение от рансъмуер – тенденция, която се очаква да се ускори в бъдеще.

Новите принципи за управление на борда, залегнали в доклада за киберриска, показват как директорите могат да подобрят своето разбиране за киберрисковете и бързо да го  включат в планирането на цялостната стратегия на компаниите си.

„При липсата на базово разбиране и управление на киберриска на равнище борд на директорите, пропуските в сигурността се повишават”, казва Даниел Добриговски, началник на управлението на Центъра за киберсигурност на Световния икономически форум.

„Тези принципи предоставят така необходимите базови знания за директорите във всяка индустрия или географска област. Киберсигурността не е просто технологичен проблем. Това е икономически и стратегически въпрос, който е от решаващо значение в настоящата среда”, подчертава Добриговски.

Екипът, ръководен от експерти, идентифицира 6 принципа:

  • Киберсигурността е стратегически бизнес фактор;
  • Разбиране на икономическите двигатели и въздействието на киберриска;
  • Съгласуване управлението на киберриска с нуждите на бизнеса;
  • Гарантиране, че организационната политика подкрепя киберсигурността;
  • Включване на експертна политика по киберсигурност в управлението на борда;
  • Насърчаване на системната устойчивост и сътрудничество.

„Форумът предоставя прозрения за лидерите по целия свят, като нито един въпрос не заслужава повече внимание, отколкото управлението на риска в киберпространство”, коментира Сергей Белоусов, главен изпълнителен директор и основател на Acronis. Компанията се присъедини към Центъра за киберсигурност на WEF през 2020 г.

Коментар