Колко често смартфоните споделят нашите данни

Дори в джоба или чантата, смартфоните постоянно изпращат данни към компаниите 
(снимка: CC0 Public Domain)

Поверителността на данните в електронните устройства е въпрос, който попадна във фокуса на общественото внимание през последните години. Все повече хора се питат кой и с каква цел може да ползва личната информация, съхранявана в смартфоните, историята на сърфирането в уеб, данните за местоположението и т.н.

Поредно изследване повдига нови опасения относно поверителността на данните в мобилните устройства. Учени от Тринити Колидж Дъблин са установили, че Android смартфоните и iPhone споделят данни със съответните компании средно на всеки четири минути и половина. Данни се изпращат, дори когато устройствата са в джоба или чантата и не работят.

Има малка разлика между Apple и Google по отношение на събирането на определени данни. Изследването, публикувано от проф. Дъг Лийт, твърди, че iPhone не предлага по-голяма поверителност от устройствата на Google. Мобилните телефони на Google обаче събират „значително по-голям обем данни, отколкото Apple“ – 1MB данни се изпращат от неактивни телефони Pixel на всеки 12 часа, в сравнение с 52KB при iPhone.

Какви данни се изпращат към компаниите? Такива са, например, информация за вмъкването на SIM и подробности за телефона като сериен номер на хардуера, IMEI, Wi-Fi MAC адрес и телефонен номер, според публикация за изследването в The Irish Times.

„Повечето хора приемат, че Apple и Google трябва да събират данни от нашите телефони, за да предоставят услуги като iCloud или Google Drive. Но когато просто използваме телефоните си като телефони – за да осъществяваме и получаваме обаждания и нищо повече – е много по-трудно да разберем защо Apple и Google трябва да събират данни “, казва проф. Лийт.

„И все пак в това проучване откриваме, че Apple и Google събират богата информация точно в тази ситуация. Изглежда прекомерно трудно да се разбере защо [това] е необходимо“, чуди се професорът.

По неговите думи, разочароващо е да видим, че Apple събира толкова данни, тъй като в миналото компанията е говорила много за поверителността на потребителите. Устройствата не само събират данни за активността на даден телефон, но и за телефоните наблизо; когато потребителят се свърже с Wi-Fi мрежа, Wi-Fi MAC адресите на други устройства в мрежата се изпращат на Apple.

„Wi-Fi MAC адресът идентифицира устройство в Wi-Fi мрежа и така, например, идентифицира уникално вашия домашен рутер, „гореща точка“ в кафене или офис мрежа. Това означава, че Apple може потенциално да проследява с кои хора сте в близост, кога и къде. Това е много притеснително“, предупреждава професорът. Но потребителите не могат да се откажат от събирането на данни.

Изследването подчертава някои основни опасения относно събирането на данни, като алармира, че данните за устройствата могат да бъдат свързани с други източници на данни, включително сърфиране в мрежата и покупки при пазаруване.

„Това изследване очертава как работят смартфоните“, казва от своя страна говорител на Google. „Съвременните автомобили редовно изпращат на производителите основни данни за компонентите на превозното средство, състоянието им на безопасност и графиците за обслужване, а мобилните телефони работят по много сходен начин. Изследването описва подробно тези комуникации, които помагат да се гарантира, че софтуерът на iOS или Android е актуален, услугите работят по предназначение и че телефонът е защитен и работи ефективно“.

Apple все още не е коментирала резултатите от проучването.

Коментари по темата: „Колко често смартфоните споделят нашите данни”

добавете коментар...

  1. 113

    Ти и тук ли плъзна? Връщай се в Калдата!

  2. 112

    Ясно е че празните приказки за защита на потребителите от огризката са с рекламна цел.
    До като има бaлъци ще има и тарикати …

Коментар