Как блокирането на Суецкия канал влияе на смартфон бизнеса?

По-малко от 5% от световната логистика минава през Суецкия канал
(снимка: CC0 Public Domain)

Прогноза относно ситуацията с временното блокиране на Суецкия канал и потенциалното ѝ въздействие върху индустрията на смартфоните публикува анализаторската компания Strategy Analytics.

Дали блокирането на Суецкия канал ще породи проблеми с доставката на смартфони през второто тримесечие на 2021 г.? „На този етап смятаме, че ситуацията ще се отрази на пазара на смартфони, но не много”, казват анализаторите.

Според Strategy Analytics, по-малко от 5% от световната логистика на смартфони преминава през Суецкия канал. Повечето мобилни телефони и компоненти за смартфони се изпращат до пазарите по други океански маршрути или чрез самолети. Така например, Boeing 747 може да транспортира 150 000 смартфона от фабрика до склад за броени часове.

Ако ще има въздействие върху пазара на смартфони от ситуацията в канала, то ще бъде косвено. Повечето от корабите, задържани в Суецкия канал, са нефтени танкери. Това значи, че забавянето на движението им може да доведе до по-високи цени на горивата.

На свой ред подобна тенденция може да повлияе на разходите за доставките на смартфони с камиони и самолети. Като цяло обаче към момента Strategy Analytics оценява глобалното въздействие на ситуацията на пазара на смартфони като „не особено значимо”.

Коментар