Британци си изграждат собствена вятърна ферма

Вятърен парк в Южен Уелс ще бъде собственост на 675 домакинства
(снимка: Ripple Energy)

Първа по рода си вятърна ферма, собственост на самите потребители, изграждат във Великобритания. Проектът в Коедели, Южен Уелс, получи зелена светлина, а платформата Ripple Energy обяви, че е привлякла 1,1 милиона британски лири от правителството в подкрепа на проекта.

Финансирането ще позволи завършване на ветроенергийния парк през есента на 2021 г., съобщи GreenTech.bg. Друг заем от 1,8 милиона британски лири е договорен от Банката за развитие на Уелс. Той може да бъде взет през лятото, ако са изпълнени определени условия.

Собствените клиенти на Ripple Energy са внесли малко над 1,3 милиона британски лири за проекта. Те очакват възвръщаемост под формата на спестявания от битовите сметки за ток на домакинствата си.

Вятърният парк Graig Fatha ще бъде собственост на всичките 675 домакинства, които вече са се регистрирали в платформата. Те ще получават зелена електроенергия директно от своя дял от вятърната централа. Броят на участващите домакинства може да се промени, загатва Ripple.

Иновативният модел ще спести на участващите домакинства до 25% от сметките за електроенергия всяка година през 25-годишния живот на вятърната централа. Други домакинства също могат да се абонират за платформата Ripple и да закупят дял от новата вятърна електроцентрала за едва 25 лири.

„С наближаването на Коледа членовете на Ripple ще могат да бъдат снабдявани със зелено електричество от собствената си вятърна ферма”, казва Сара Мерик, главен изпълнителен директор на Ripple Energy.

Това е първи подобен проект за Обединеното кралство. Той показва, че хората могат да играят наистина активна роля в бъдещето на чистата енергия. „Твърде дълго хората бяха странични свидетели; сега те могат да споделят ползите от зелената енергия директно”, допълва Мерик.

Платформата за собственост в проекти за чиста енергия Ripple Energy е един от редица иновативни модели на финансиране, целящи да привлекат обикновените хора към финансирането на инфраструктури за добив на чиста енергия. В Обединеното кралство функционират няколко подобни платформи.

Коментар