Сахара може да захранва половината свят с електроенергия

Съвместен проект на университети в Алжир и Япония планира да превърне пустинята Сахара в благодатна почва за слънчеви електроцентрали, които могат да захранват половината от света с електроенергия до 2050 г.

Проектът ще започне с изграждане на заводи за производство на силиций в пустинята, които да трансформират силициевия диоксид от пясъка в силиций с достатъчно високо качество за използване в соларни панели.

Слънчевите електроцентрали, които ще се строят с помощта на тези соларни панели, ще доставят енергията, необходима за работата на още заводи за силиций, с които ще се произвеждат още повече слънчеви панели, пише GreenTech.bg.

Ръководителят на японския екип Хидеоми Коинума от университета в Токио твърди пред PhysOrg.com, че макар досега никой да не се е опитвал да използва пясъка на пустинята като източник на висококачествен силиций, това е очевиден избор и силицият ще бъде с достатъчно високо качество.

Енергията, произведена от слънчевите електроцентрали в Сахара, ще се доставя до различни части на света под формата на прав ток чрез високотемпературни свръхпроводници. Този процес, според Коинума, ще бъде по-ефикасен, отколкото дистрибуцията чрез променлив ток.

Проектът предвижда широка мрежа от суперохладени електропроводи с високо напрежение, способни да транспортират очакваните 100 GW електрическа енергия най-малко на 500 км растояние. Дори ако мрежата трябва да се охлажда с течен азот, Коинума е убеден, че това пак ще е икономически конкурентно решение (високотемпературните свръхпроводници работят при около -240 градуса Целзий).

Енергийната система се разработва като част от Международен изследователски проект за глобалните проблеми. В него участват Японската агенция за наука и технологии (JST) и Японската агенция за международно сътрудничество (JICA). Екипът трябва да преодолее редица проблеми, включително честите пясъчни бури в Сахара, необходимостта от използване на течен азот за охлаждане на кабелите и закопаването им в пясъка с цел да се намалят температурните колебания.

Това не е първият проект за добив на соларна енергия от Сахара. Друг проект, насочен към събирането на слънчева енергия в голямата пустиня, стартира миналата година. “Фондация пустиня” иска Сахара да предоставя 15 на сто от електроенергията, нужна на Европа, до 2050 г.

Коментари по темата: „Сахара може да захранва половината свят с електроенергия”

добавете коментар...

 1. възмутен

  токът е постоянен или променлив, а не прав или крив..

 2. учен

  ами тъй като са горещи проводниците , трябва охлаждане , нали

 3. hm

  и двете

 4. Иван

  Последно – проводниците високотемпературни ли ще са или нискоохладени???

Коментар