Кибер-защитата влезе в национална стратегия

Кибер-сигурността е залегнала здраво в националната стратегия за сигурност, която новото правителство подготви. Стратегията ще бъде представена пред парламента до ден-два. Това обяви Августина Цветкова, зам.-министър на отбраната, по време на конференцията "Политиката на НАТО в областта на кибер-сигурността" в Централния военен клуб тази сутрин.

Кибернетичните атаки вече са неразривна част от националната защита и показателни за това са случаи като този с Естония преди три години, добави Цветкова. Тя наблегна и на пресния пример с Wikileaks, който доведе до международен дипломатически скандал.

В следващите 10 години ни очакват революционни научни открития, много по-многобройни от тези през последните 200 или 300 години, заяви Соломон Паси, председател на Атланнтическия клуб у нас – съорганизатор на конференцията.

"Телепортацията вече е факт, ключът към вечния живот е открит, машината на времето също е почти реалност – всичко това води със себе си нов социален порядък и нов тип информационно общество – едно напълно прозрачно общество, – посочи Паси. – В това общество всеки знае всичко за всекиго и всеки черпи неограничена информация за всички останали, това няма да може да бъде спряно".

"Информацията е като цунами, едно огромно цунами, което ще доведе до изцяло ново поведение на хората. То ще включва и езика, на който дипломатите си говорят – всички дипломати ще говорят на нов език, за който знаят, че всеки момент може да излезе в пресата", продължи разсъжденията си Паси.

Той изрази заадоволство, че кибер-сигурността заема "порядъчно място" в националната стратегия за сигурност, която ще бъде представена в парламента утре-другиден. "2011 година ще е годината на кибер-сигурността за нас в Атлантическия клуб и ние ще работим по този върос много активно, за да се борим с предизвикателствата", допълни Паси.

Коментар